Ministrul Finanțelor , Ionuț Mișa, vrea desființarea Pilonului II de pensii

Noul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat după audierile din Parlament, că va desființa Pilonul II de pensii. El a motivat că prin această măsură va da posibilitatea contribuabililor de a opta mai eficient către Pilonul I, care este de stat, sau către Pilonul III, care este privat.

Ca argumentare, Ionuț Mișa a spus: “Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat și privat. Toți cei care au cotizat vor fi și cei care vor primi banii înapoi”.

După estimarea făcută și conform unui proiect pe care intenționează să-l finalizeze până la sfârșitul acestui an, la nivelul Pilonului II de pensii există în prezent un fond de 40 miliarde lei. Această sumă va reveni fiecărui contribuabil ”și va fi la dispoziția lui să opteze dacă o direcționează către privat”.

“Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management și administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul… Există certificate de trezorerie care au un randament bun și aceste piloane plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obținând o dobândă mai bună și diferența o păstrează, deci nu în toate situațiile este un randament mai bun”, a mai arătat ministrul desemnat.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *