România și SUA aniversează 20 de ani de Parteneriat Strategic

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Pe 11 iulie s-au împlinit 20 de ani de Parteneriat Strategic între România și SUA. Cu această ocazie, Ambasada României la Washington a făcut demersurile necesare pentru aniversarea acestui eveniment. Acțiunea a fost susținută de personalități politice din administrația americană printre care: senatorul republican Ron Johnson, președintele Comitetului pentru securitate internă și afaceri guvernamentale și președinte al Subcomitetului pentru Europa și cooperare regională în domeniul securității și de senatorul Chris Murphy, liderul democrat al aceluiași subcomitet. Politicienii americani au scos în evidență rolul important al României în cadrul NATO, inclusiv prin operaționalizarea sistemului ‘Aegis Ashore’ de apărare împotriva rachetelor balistice de la baza militară Deveselu, sprijinul acordat de România în operațiunile din Irak și Afganistan, dar și în calitate de membru al coaliției globale împotriva ISIS.

Rezoluția evidențiază de asemenea contribuția României la asigurarea stabilității, securității și respectării principiilor democratice în regiune și importanța aniversării, în 2018, a centenarului unificării României.

Ambasadorul României în SUA a spus într-un comunicat emis cu această ocazie:

“Salut cu satisfacție rezoluția Senatului american de marcare a relației speciale de parteneriat strategic între România și Statele Unite. După vizita excepțională la Casa Albă a președintelui României (Klaus Iohannis — n.r.), documentul Senatului SUA confirmă faptul că parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii este unul dintre cele mai puternice și se va dezvolta masiv în continuare cu implicarea energică a Administrației, a Congresului și a autorităților române”.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *