Festivalului Internațional de Folclor “La Fântâna Dorului” găzduit de Șimleul Silvaniei

Foto: Graiul Sălajului

În perioada 11-14 iulie, are loc ediția a XIV-a a Festivalului International de folclor pentru românii de pretutindeni- “La Fântâna Dorului”- găzduit de Șimleul Silvaniei. Potrivit organizatorilor, anul acesta și-au anunțat prezența ansambluri folclorice din Tulcea, Argeş, Olt, Vâlcea, Dolj, Suceava şi Satu Mare, Mehedinți, Focșani, Mureș, Alba, Brăila, Maramureș, precum și formații artistice din Ucraina — Regiunea Cernăuți și Transcarpatia, Republica Moldova — Chișinău și Câșlița Prut, Serbia — Banatul Sârbesc. Județul Sălaj este reprezentat la acest festival de Ansamblul Folcloric “Barcaul” al Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei, Ansamblul “Cununa“ al Clubului Copiilor din Jibou, Ansamblul Folcloric al Clubului Copiilor din Cehu Silvaniei “Codrulețu” şi de Ansamblul “Dersidana” din localitatea Dersida. În total la acest eveniment vor fi prezenți circa 450 de artiști, care vor încânta publicul şimleuan şi nu numai, cu cele mai frumoase cântece şi dansuri din zestrea folclorică, reprezentând zona şi ţara din care provin. Festivalul se înscrie în seria de manifestări cultural-artistice dedicate împlinirii a 766 de ani de la prima atestare documentară a orașului Șimleul Silvaniei.

Potrivit organizatorilor, manifestarea are ca scop participarea formațiilor artistice ale românilor din diasporă, precum și din țară, în vederea prezentării portului, cântecului și jocului popular specific fiecărei comunități.

Festivalul a debutat vineri seara,11 iulie,  cu “Parada Portului, Jocului și Cântecului Popular Românesc”, eveniment ce a avut loc pe străzile orașului, urmată de deschiderea festivă, pe stadionul din Șimleul Silvaniei, și un spectacol folcloric.

Evenimentul făcând parte din “Zilelor orașului Șimleu Silvaniei” continuă sâmbătă, cu activități recreative și cultural-distractive , încheindu-se cu un spectacol de muzică și umor. Duminică este programată partea a doua a spectacolului folcloric susținut de toate formațiile participante. În încheierea evenimentului dedicat “Zilelor orașului Șimleu Silvaniei” focurile de artificii vor încânta privirile tuturor persoanelor prezente.

Manifestarea de la Șimleu Silvaniei este organizată sub egida Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Clubul Copiilor Șimleu Silvaniei, Asociația Culturală La Fântâna Dorului, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, Centrul de Cultură și Artă Sălaj și Asociația de tineret “Silvatin”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *