Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, voia să ajungă la Chișinău cu un avion militar, dar autoritățile moldovene i-au interzis

Avionul care îl transporta pe vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, nu a putut ajunge în Republica Moldova, pentru că nu a primit autorizaţia de a survola ţara noastră

Dmitri Rogozin era aşteptat în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, într-o vizită oficială unde urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski. La fetivitate trebuia să fie prezent și deputatul rus Pavel Şperov şi un grup de artişti care urmau să meargă împreună în regiunea separatistă moldoveană Transnistria pentru decorarea unor militari ruși

Ministerul Afacerilor Externe Român a interzis avionului rusesc să survoleze spațiul aerian românesc

Aeronava nu a putut merge direct spre Republica Moldova din cauza interdicţiei impuse de Ucraina. Potrivit datelor de la Aeroportul Internațional Chișinău, avionul a fost redirecționat către Minsk, după ce a făcut câteva cercuri deasupra Ungariei. De fapt avionul în care se afla Rogozin a survolat Belarus, Polonia, Slovacia şi Ungaria. “Totodata, pilotii au vrut sa se inteleaga sa alimenteze avionul in Budapesta, insa Ungaria a refuzat sa ne lase sa aterizam la Budapesta”, a declarat Rogozin. Încercînd să treacă ilegal prin spațiul aerian al României, autoritățile române s-au opus închizând spațiul aerian pentru acel avion. Decizia statului român a fost luată în baza articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea. În mai 2014, vicepremierul rus a fost inclus pe lista cu sancţiuni vizând oficialii ruşi impuse de UE ca retaliere la anexarea Crimeei de către Moscova. Printre sancţiunile adoptate se numără şi interzicerea tranzitării spaţiului aerian ale ţărilor membre.

Aeronava a aterizat pe Aeroportul din Minsk, în capitala Belarusului, potrivit datelor site-ului FlightRadar24.com. Cel mai probabil, avionul rusesc a avut nevoie de realimentare cu carburant, înainte de a continua drumul spre Moscova.

Potrivit Deschide.md, Dmitri Rogozin a declarat pentru agenția oficială rusă TASS că “în timpul zborului, dispeceratul României din București a luat legătura cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor și pentru a se convinge că la bordul avionului se află delegația rusă și liderul ei. După aceasta am fost anunțați că ne este interzis să intrăm în spațiul aerian al României. Piloții au luat legătura cu Budapesta și am cerut ca eu, împreună cu delegația, să cobor în capitala Ungariei, avionul să plece în Moldova, iar în privința delegației urma să se clarifice Ministerul de Externe al Rusie”.

Dmitri Rogozin voia inițial să ajungă la Chișinău cu un avion militar, dar autoritățile din Republica Moldova i-a interzis acest lucru. Atunci, vicepremierul rus a optat pentru un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines).

Dmitri Rogozin amenință autorităţile din România: Așteptați-vă la un răspuns, nemernicilor!”

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a postat pe twitter un mesaj de amenințare la adresa României, după ce avionul în care se afla nu a fost lăsat să survoleze teritoriul național, în acord cu sancțiunile decise la nivelul UE. „Autoritățile române au pus în pericol viața pasagerilor zborului  Cursa S7157 S7, femei și copii. Combustibilul a fost suficient doar până la Minsk. Așteptați-vă la un răspuns, nemernicilor!”

Rogozin nu era binevenit la Chișinău

 Vestea că premierul rus Dmitri Rogozin face cale întoarsă la Moscova a fost primită cu aplauze de către sutele de protestatari de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Aceștia însă susțin că rămân pe loc până când nu va fi o confirmare oficială că Rogozin nu mai ajunge la Chișinău. Veteranii conflictului de la Nistru au organizat un protest în faţa Aeroportului din Chişinău. Aceştia au cerut ca oficialul rus să fie declarat persona non grata în Moldova şi să plece acasă.

După incidentul în care avionul în care se afla vicepremierul Dmitri Rogozin nu a fost lăsat să survoleze teritoriul României, Dodon s-a adresat simpatizanților săi proruși, astfel:

Vreau să vin cu un mesaj către cetăţenii care m-au sunat. Vă rog, fiţi pregătiţi! Poliţia, Serviciul pază nu o să ne apere, azi au demonstrat acest lucru. Fiţi pregătiţi! Atunci când o să vă spun, să fiţi la Chişinău, toţi! Dar eu simt că lucrul acesta se apropie. Se apropie momentul când noi o să trebuiască să îi punem la punct pe fiecare. Altfel, ei nu înţeleg. Altfel, ei îşi aduc românaşii, unioniştii, ca să ne facă nouă probleme aici. Eu nu am nimic împotriva românilor“.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *