Rusia ”va face totul” pentru evitarea unei confruntări militare între SUA și Coreea de Nord

Moscova s-a declarat îngrijorată din cauza ”riscurilor foarte ridicate” ale unui posibil conflict militar între SUA și Coreea de Nord.

”Riscurile sunt foarte ridicate, mai ales luând în considerare retorica utilizată. Există amenințări directe de folosire a forței”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, cu prilejul unui forum al studenților, conform transmisiei în direct a televiziunii ruse.

El a amintit cu acest prilej de faptul că Rusia și China au propus de mai multe ori un dublu ”moratoriu” pentru dezamorsarea crizei, care să includă încetarea testelor nucleare și balistice nord-coreene și, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA și Coreii de Sud.

În opinia sa, ”cel care trebuie să facă primul un pas pentru a se îndepărta de linia periculoasă este cel care este mai puternic și mai inteligent”, sugerând că revine Washingtonului să facă un prim pas în vederea dezamorsării crizei .

SUA se opun însă acestui plan, susținând că ”testele nucleare și lansările de rachete ale Coreii de Nord sunt interzise printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectată în mod obligatoriu, în timp ce exercițiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodată prin nimic”, a adăugat Lavrov.

Potrivit ministrului de externe rus Serghei Lavrov, Rusia ”va face totul” pentru evitarea unei confruntări între cele două state.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *