În preferinţele hoţilor de maşini, Dacia Logan este pe primul loc

Într-o analiză făcută de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), modalităţile de a fura o maşină sunt foarte diverse. Hoţii de maşini se laudă în „breasla” lor cu perfecţionarea în domeniu. Desigur, au şi hoţii maşinile lor preferate, funcţie de cerere şi ofertă, de starea maşinii şi nu în ultimul rând de cât de uşor pot fi furate. De regulă sunt preferate maşinile nesuprevegheate în parcări sau chiar garaje, maşini neînscrise sau înscrise ilegal (cu acte în străinătate), dar şi maşinile închiriate. În medie, 8 maşini din 100 închiriate nu se mai întorc înapoi. Hoţii au tentative destul de dese de a fura maşini de la firmele de profil de închiriere maşini.

Dar trebuie avut în vedere şi un alt aspect de care hoţii de maşini ţin cont: mărcile care au cerere pe piaţă. În topul maşinilor preferate de români, pe primele trei locuri se situează Dacia Logan 8,2%, Dacia Sandero 7,7%, Dacia Duster 4,9%. Aceste maărci cumulează aproape un sfert din întreaga piaţă auto.

De asemenea pentru români, maşinile second hand cu preţuri între 5 000-10 000 de euro reprezintă un important palier pe piaţa de profil.

Românii au cumpărat în 2016 peste 20.000 de automobile second hand. Printre mărcile preferate de aceştia se numără Volkwagen, BMW, Audi sau Opel.

Potrivit acestor date, ne dăm seama care sunt “targeturile” hoţilor de maşini şi de ce preferă unele marci în mod special. De exemplu, Dacia Logan este de 3 ori mai des furată în România decat alte mărci. Conform unei statistici realizate de DRPCIV, peste 450 de Dacii au disparut in ultimul an, iar pe locul doi se afla Wolkswagenul, cu doar 156 si masini furate.

Atunci când îţi cumperi o maşină, ar trebui să ţii cont de aceste statistici, însă ăn primul rând ar trebui să ştii normele de siguranţă şi calitatea sistemelor de protecţie pentru fiecare maşină. Asta deoarece şi hoţii sunt conştienţi de acestea. Iar ăn funcţie de sistemele de protecţie sunt şi mărci de maşini care sunt evitate.

Printre acestea se află: Citroen, Peugeot şi Fiat. Însă în cazul Fiat nu avem nicio surpriză, deoarece maşinile Fiat sunt în general evitate de către multă lume.

De asemenea, este foarte rar întâlnit cazul unor maşini furate din gama Volvo. Aceasta este cunoscută ca fiind cea mai sigura maşină, iar acest lucru o face şi greu de furat.

În conformitate cu aceste statistici şi cu diverse declaraţii ale specialiştilor, ar trebui să fim foarte atenţi când cumpărăm o maţina rulată din gama clasei medii, precum: VW Passat, Opel, BMW sau Audi.

În cazul în care masina dumneavoastră a fost furată, este indicat să vă adresaţi organelor de ordine în cel mai scurt timp. Aşa, şansele ca prejudiciul să fie recuperat sunt ceva mai mari.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *