Institutul Cantacuzino poate începe producția de vaccin în doi ani de zile

Foto: News.ro

Foto: News.ro

Ministrul  Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, președinte al Comisiei SRI, a declarat luni că va încerca să revitalizeze Institutul Cantacuzino până în anul 2020, cu condiția ca Guvernul să-i dea mână liberă,

“El a fost trecut pe la mai multe ministere, nu a reușit nimeni să-l pună în aplicare, să-l pună în funcțiune. Există acolo și o anumită dezordine și conflicte care nu au putut fi temperate în niciun fel și atunci domnul prim-ministru mi-a spus că MApN, ca structură cu reguli mai bine definite, poate să asigure revitalizarea acestui institut”, a afirmat ministrul Țuțuianu.

Potrivit ministrului, institutul va rămâne cu personalitate juridică, dar probabil va fi parte a unei direcții de cercetare din cadrul MAPN.

“Încă nu l-am preluat. Legat de Institutul Cantacuzino, am primit sarcina în ședința de Guvern, sigur că am avut și o discuție prealabilă cu premierul pe această chestiune, am constituit un grup de lucru la MApN care să facă evaluarea situației institutului, un due diligence, ca să vorbim în limbaj foarte specific financiar, un due diligence juridic, am cerut să stabilească în ce condiții putem produce vaccinuri și putem desfășura alte activități de natură științifică în cadrul institutului și care ar fi alocarea minimă necesară. Acest colectiv lucrează împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu conducerea Institutului Cantacuzino. Au termen de la mine 10 zile să-mi prezinte proiectul de act normativ și analiza la zi a situației acestui institut.  Dintr-o evaluare prealabilă, deci nu sunt cifre definitive, avem nevoie în primii 5 ani de funcționare de circa 25 de milioane de euro. Cu concluzia făcută de specialiștii mei militari — că am putea să producem vaccin în 2 ani de zile. Avem nevoie de bani pentru reabilitarea spațiilor, care nu corespund, pentru dotări pe liniile de producție și pentru pregătirea acestei producții. Sunt foarte multe lucruri care trebuie pregătite ca să poți să produci un vaccin peste 2 ani de zile. (…) 25 de milioane de euro în fiecare an (…) de la bugetul statului, cu titlu de subvenție. Există și o componentă de venituri proprii — că au niște contracte de cercetare în curs. Am făcut o primă discuție informală cu ministrul Cercetării, la sfârșitul săptămânii să vedem dacă putem că legăm pe componenta de cercetare anumite lucruri. Cele 25 de milioane de euro le voi cere suplimentar față de bugetul alocat de 2% din PIB pentru Apărare””, a declarat Țuțuianu la Palatul Parlamentului.

Potrivit Ministrului Apărării, suma de 25 de milioane de euro pe an care să asigure revitalizarea institutului, vor fi asigurați din fonduri guvernamentale.  ”Institutul Cantacuzino prezintă o importanță strategică, chiar de securitate națională. Când nu mai ai niciun fel de mijloc de a-ți proteja populația, evident că nu este o chestiune oarecare, e de securitate națională”, a mai declarat ministrul Adrian Țuțuianu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *