Stare tensionată în Asia de Nord-Est. Testul cu rachetă efectuat de Coreea de Nord este doar un ”preludiu semnificativ” al tirului cu rachete spre insula Guam

Foto: Playtech.ro

Foto: Playtech.ro

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă Hwasong 12 cu rază intermediară de acțiune. Racheta a survolat insula Hokkaido (Japonia) și a căzut la o distanță de 1.180 km de ea în apele Oceanului Pacific. Proiectilul a traversat o distanță de 2.700 km la o altitudine maximă de zbor de 550 km.

Armata sud-coreeană și guvernul japonez, consideră acest lucru ca fiind o provocare strategică, care duce la escaladarea tensiunilor în Asia de Nord-Est.

Proiectilul a fost lansat din Sunan, în apropiere de Phenian , în jurul orei locale 05:57 (luni 20:57 GMT), potrivit unui comunicat al Statului Major sud-coreean, care a precizat că proiectilul a fost lansat în direcția “est” și “deasupra” Japoniei.

Testul cu rachetă a intervenit în timp ce Coreea de Sud și SUA desfășoară exerciții comune cu numele de cod “Ulchi Freedeom Guardian” (UFG). Prin această lansare, Phenianul a “testat capacitatea operațională a armatei nord-coreene în caz de război”, potrivit KCNA.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate Coreea de Nord pentru lansarea rachetei. Cei 15 membri ai Consiliului au declarat că a fost un act “revoltător” și că este “de o importanță vitală” ca Phenianul să acționeze imediat și concret pentru reducerea tensiunilor.

Consiliul a cerut tuturor țărilor să implementeze sancțiunile împotriva Coreei de Nord decise de Organizația Națiunilor Unite.

Rezoluția adoptată marți a fost redactată de Statele Unite și reafirmă “angajamentul față de o soluție pașnică, diplomatică și politică”.

Rezoluția nu presupune noi sancțiuni, Rusia și China — membri permanenți ai Consiliului de Securitate — consideră că doar lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune sau un test nuclear ar impune alte sancțiuni.

Testul a fost supervizat chiar de președintele Coreei de Nord, Kim Jong-Un. “Testul nu a avut niciun impact asupra securității țărilor vecine”, susține agenția nord-coreeană de presă. Kim Jong-Un a exprimat o “mare satisfacție” după această lansare care a fost făcută în ziua în care s-au împlinit 107 ani de la Tratatul din 1910 între Japonia și Coreea, în virtutea căruia Tokyo a colonizat Peninsula Coreeană.

După reuniunea Consiliului, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat că Washingtonul nu va permite Phenianului să își continue acțiunile ilegale și va cere Coreei de Nor să recunoască “pericolul la care se expune” când lumea întreagă este unită împotriva sa.

La doar câteva ore de la ședința Consiliului de Secutitate, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că ultima lansare de rachetă a fost “prima etapă a unei operațiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord în Pacific și un preludiu semnificativ” al tirului cu rachete spre insula Guam. Coreea de Nord a amenințat anterior că va lansa patru rachete spre teritoriul american din Guam.

Guam se află la aproximativ 3.000 de km sud-est de Coreea de Nord, un avanpost-cheie pentru forțele americane în Asia. Aproximativ 6.000 de soldați americani staționează aici și în insulă se află o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *