Am făcut figurație proastă și în campania asta de calificare la Mondialele din 2018

Ne-am obișnuit să ne facem de râsul lumii?

După 1-1 la Cluj-Napoca, reprezentativa României la fotbal, mai avea speranțe matematice ca să mai prindă calificarea la Cupa Mondială din 2018. Meciul  care a avut loc luni seara, pe Gradski Stadion din Podgorica, în Grupa E a preliminariilor Cupei Mondiale din Rusia, mult așteptat de români s-a încheiat cu un fiasco total pentru echipa antrenată de germanul Christof Daum. Chiar dacă meciul s-a încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea Muntenegrului, nici nu mai contează cu cât echipa României a luat bătaie pentru că toate speranțele au fost spulberate în 90 de minute. Romania împlinește la anul 20 de ani de când nu s-a mai calificat la o Cupă Mondială. În toată această perioadă s-au perindat multe generații de jucători și parcă din an în an a mers și mai prost.

În 20 de ani niciun selecționer nu a găsit soluția pentru a ridica echipa reprezentativă a României la un nivel, măcar acceptabil. Adevărul este că în prezent România mănâncă bătaie constant de la echipe precum cea a Ciprului sau a vreunei echipe dintr-o insulă ce greu o poți repera pe harta lumii. Ne-am obișnuit doar să ne lamentăm după fiecare eșec, să ne îngâmfăm cu vorbe, declarații pompoase făcute în fața presei ca într-o ședință foto și să aruncăm acuzații și motivații penibile și puerile ca într-un joc de copii naivi. Culmea este că pentru toate astea toți cei implicați, de la jucători la antrenor, se ”joacă”pe bani multi. Foarte mulți!. Nici nu le pasă pentru că data viitoare istoria se repetă iar cardurile lor se alimentează oricum.

Tricolorii au început campania contra Muntenegrului, cu 1-1 la Cluj-Napoca, Stanciu ratând un penalty în prelungirile partidei de debut a lui Christoph Daum ca selecționer al României, și au încheiat-o la Podgorica, cu un eșec, care poate fi ultimul din mandatul tehnicianului german.

Soarte României a fost hotărâtă în campania de calificare la mondiale în minutul 75, când Jovetici a înscris cu o lovitură de cap bine plasată de la colțul scurt.

”Trebuie să construim o echipă nouă. Am văzut cîteva faze bune de-a lungul meciului, dar până se vor adapta jucătorii la un nivel ridicat, avem nevoie de o echipă nouă. Am văzut progres. Am fost foarte motivați, dar nu ne-am putut crea ocazii de gol. Fiecare meci a fost important, dar încă din primul meci am avut probleme”, a delcarat după meci, Christoph Daum.

 Întrebat dacă va rămâne la națională, Daum a răspuns că nu este decizia sa: “Nu depinde de mine, nu iau eu această decizie. Contractul meu spune că dacă nu ne vom califica se termină după aceste preliminarii, așa că nu eu trebuie să iau această decizie. Nu vreau să dau un răspuns influențat de emoții, mă voi mai gândi, a spus selecționerul.

România mai are de jucat două partide în această campanie, cu Kazahstan pe 5 octombrie, la Ploiești, și cu Danemarca, pe 8 octombrie, în deplasare, dar obiectivul a fost ratat.

Muntenegru — România 1-0 (0-0)
A marcat: Stevan Jovetic (75).
Podgorica, Gradski Stadion
Preliminariile Cupei Mondiale 2018 — Grupa E

Au evoluat echipele:
Muntenegru: 1. Danijel Petkovic — 23. Adam Marusic, 15. Stefan Savic, 6. Zarko Tomasevic, 2. Filip Stojkovic — 20. Mirko Ivanic (9. Stefan Mugosa, 70), 4. Nikola Vukcevic — 8. Marko Jankovic (3. Vladimir Jovovic, 84), 10. Stevan Jovetic (căpitan), 7. Marko Vesovic — 11. Fatos Beciraj (17. Elsad Zverotic, 90+2). Selecționer: Ljubisa Tumbakovic.
Rezerve neutilizate: 12. Mladen Bozovic, 13. Milan Mijatovic — 5. Nemanja Mijuskovic, 14. Luka Djordjevic, 16. Damir Kojasevic, 18. Sead Haksabanovic, 19. Nebojsa Kosovic, 21. Emrah Klimenta, 22. Vukan Savicevic.

România: 12. Ciprian Tătărușanu — 2. Romario Benzar, 6. Vlad Chiricheș (căpitan), 4. Cosmin Moți, 3. Alin Toșca — 15. Valerica Găman (20. Sergiu Hanca, 81), 18. Răzvan Marin (23. Nicolae Stanciu, 64) — 7. Alexandru Chipciu, 19. Bogdan Stancu, 10. Alexandru Maxim — 9. Florin Andone (13. Alexandru Băluță, 64). Selecționer: Christoph Daum.
Rezerve neutilizate: 1. Costel Pantilimon, 16. Florin Niță — 5. Bogdan Țîru, 11. Adrian Popa, 14. Andrei Ivan, 17. Ciprian Deac, 21. Cristian Ganea, 22. Steliano Filip

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *