Curcuma (turmericul), ajută funcţia creierului, îmbunătăţeşte memoria şi creşte inteligenţa

Adusă în Europa de Marco Polo, într-una din călă­toriile sale în Orient, Curcuma a fost folosită la început drept materie primă pentru vopsit şi ca tinctură galbe­nă, utilizată în miniaturi. Supranumită “Şofranul Ori­entului”, s-a bucurat de succes şi drept colorant în alimentaţie şi preparate farmaceutice. Începând cu se­colul 16, Curcuma a devenit cunoscută şi ca medica­ment, cu efecte de excepţie în tratarea afecţiunilor ficatului, ale bilei şi intestinelor.

Curcuma este unul dintre puținele condimente folosit atât ca mirodenie cât și în tratamentul a numeroase afecțiuni – în India este apreciat de mii de ani pentru proprietățile sale curative fiind o componentă principală a medicinii ayurvedice.

Conţinutul turmericului în curcumina nu este mare – aproximativ 3% din greutate. Majoritatea studiilor efectuate pe această plantă folosesc extracte de turmeric care conţin în special curcumina, cu doze ce depaşesc de regulă 1 gram pe zi.

Pulberea din rădăcina aces­tei plante combate în mod eficient bolile cronice ale tractului gastro-intestinal, curăţă sângele, ajutând la refacerea celulelor roşii, normalizează metabolismul, îmbunătăţeşte activitatea ficatului.
Consumul regulat de turmeric vine cu o serie impresionantă de beneficii:

Îmbunătăţirea digestiei
Curcuma este excelentă în îmbunătăţirea digestiei, deoarece stimulează vezica biliară, reduce balonarea şi gazele şi poate ajuta, de asemenea, în tratarea inflamaţiei intestinale. Cu toate acestea, reţineti că, în cazul unei boli a vezicii biliare, curcuma nu trebuie luată ca un supliment, deoarece poate agrava starea.

Creşterea capacităţii antioxidante a organismului
Procesele oxidative reprezintă unul dintre mecanismele îmbătrânirii şi a multor boli. Implică, radicalii liberi care tind să reacţioneze cu substanţe organice importante, cum sunt acizii graşi, proteinele sau ADN-ul.

Principalul motiv pentru care antioxidanţii sunt atât de benefici este acela că protejează organismul de radicalii liberi. Curcumina este un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi, ba, mai mult, îmbunătăţeste activitatea enzimelor, antioxidanţii proprii ai organismului.

Prevenirea şi tratarea cancerului
Mai multe studii au arătat că turmericul poate reduce dezvoltarea celulelor canceroase şi inhibă creşterea tumorilor la animalele de laborator.

Încă nu a fost testat în mod corespunzator dacă dozele mari de curcumină pot ajuta la tratarea cancerului la oameni. Totuşi, există unele dovezi că pot ajuta la prevenirea apariţiei cancerului, în special a cancerelor sistemului digestiv, precum cancerul colorectal.

Într-un studiu efectuat pe 44 barbaţi cu leziuni la nivelul colonului, care uneori devin canceroase, 4 grame de curcumină pe zi timp de 30 de zile au redus numărul leziunilor cu 40%.

Ameliorarea artritei
Curcuma acţionează ca un puternic antiinflamator reducând durerea cauzată de artrita şi alte probleme articulare. Multe studii au arătat că curcumina poate ajuta la tratarea simptomelor artritei şi în unele cazuri este mai eficientă decât medicamentele antiinflamatorii.

Reducerea inflamaţiilor
Pe termen lung, inflamaţiile pot duce la boli care provocă daune mari şi, în cele din urmă, moartea.Curcumina poate inhiba multe molecule despre care se ştie că joacă un rol important în inflamaţie.

Scăderea riscului bolilor de inima
Curcuma poate reduce colesterolul rău, previne coagularea sângelui şi elimină placa din artere. Principalul beneficiu al curcuminei, când vine vorba de bolile de inima, este îmbunătăţirea funcţiei endoteliului, care este mucoasa vaselor de sange. Este binecunoscut că disfuncţia endotelială este un factor major ce duce la bolile de inimă.

Reducerea riscului bolilor cerebrale
Procesul de multiplicare a neuronilor este legat de factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este un tip de hormon de creştere ce funcţionează în creier. Multe boli frecvente ale creierului au fost legate de nivelul scăzut al acestui hormon. Printre acestea se află depresia, schizofrenia şi boala Alzheimer.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *