În statul american Florida, peste 7 milioane de oameni sunt evacuaţi din calea uraganului Irma

Din punct de vedere statistic, septembrie este cea mai activă lună din sezonul uraganelor. După ce a provocat numeroase distrugeri în centrul și estul Cubei, uraganul Irma, la acel moment de categoria 3, a început sâmbătă seară să se îndrepte spre Florida şi a avansat din nou la categoria 4.

Irma va ajunge în Statele Unite la doar două săptămâni după ce uraganul Harvey, inclus în categoria 4, a lovit statul Texas, ucigând 60 de persoane și provocând pagube materiale ce au fost estimate la 180 de miliarde de dolari în Texas și Louisiana.Uraganul se află la circa 115 km sud-sud-est de arhipelagul Florida Keys, cu o viteză a vântului de 210 km/h. Una dintre cele mai devastatoare furtuni apărute în Oceanul Atlantic în ultimul secol, Irma va genera cel mai probabil pagube materiale majore, din cauza vânturilor sale puternice și a inundațiilor care vor lovi Florida, al patrulea cel mai populat stat american.

“În prezent avem trei uragane în Atlantic cu vânturi de peste 144 de kilometri pe oră, fapt care se întâmplă doar pentru a patra oară de la debutul măsurătorilor meteorologice”, a declarat vineri Phil Klotzbach, un cercetător de la departamentul de științe atmosferice din cadrul Universității Statului Colorado.

Irma oscilează între categoriile 4 și 5, cu vânturi susținute ce ating viteze cuprinse între 240 și 295 de kilometri pe oră. Jose, care avansează în siajul Irmei, dar puțin mai la nord, este un uragan de categoria 4, potrivit datelor transmise de Centrul Național American pentru Uragane (NHC).

Atunci când Irma va lovi Florida, duminică dimineață, va fi pentru prima dată în istorie când două uragane de categoria 4 se năpustesc asupra Statelor Unite în timpul aceluiași sezon al uraganelor, care începe la 1 iunie și se încheie pe 30 noiembrie. Din punct de vedere statistic, septembrie este cea mai activă lună din sezonul uraganelor.

Peste 7 milioane de oameni au primit ordin de evacuare. Este cea mai mare evacuare în masă din istoria SUA, spun autorităţile.

Lăsaţi tot şi plecaţi acum!, este îndemnul guvernatorului statului Florida.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a reamintit sâmbătă populației „enorma putere distructivă” a uraganului Irma și a cerut tuturor celor aflați pe traiectoria acestuia să urmeze instrucțiunile autorităților și să plece din calea furtunii.

Deplasându-se de la est spre vest, uraganul Irma a devastat micile insule din Marea Caraibilor, inclusiv Barbuda, Saint-Martin și Insulele Virgine Americane și Britanice, distrugând locuințe, spitale și smulgând din rădăcini numeroși copaci. Uraganul a făcut 22 de victime în această regiune.

Peste 35 de mii de români locuiesc în Florida. Celula de Criză a MAE continuă demersurile de asistență consulară a cetățenilor români aflați în zona afectată, inclusiv prin identificarea unor modalități de evacuare a celor care au solicitat sprijin în vederea părăsirii zonei.

MAE precizează că misiunile diplomatice continuă demersurile de identificare a tuturor cetățenilor români aflați în zona afectată de uraganul Irma. Prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate se menține permanent legătura cu membrii de familie ai acestora.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *