Vestul țării lovit de furtuni apocaliptice – șase morți și 48 de răniți

Foto: opiniatimisoarei.ro

Foto: opiniatimisoarei.ro

O furtună extrem de violentă s-a abătut, duminică dupa-amiaza, asupra Timișoarei, după ce ultimele două zile au fost neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului.

Potrivit datelor furnizate de ISU Timiș, în județ au fost înregistrate până la această oră, 6 persoane decedate și 48 au fost rănite grav.

O femeie de 37 de ani care era la grădina zoologică a murit lovită de o creangă, smulsă cu putere din copac.

La intrare în municipiul Timișoara, un tînăr de 26 de ani care se afla în autoturismul propriu a fost strivit de un panou publicitarpe care, ironia sorții, scria ”Bine ați venit!”.

Celelalte două persoane decedate sunt migranți surprinși de furtună.

Haos a fost însă în tot municipiul, care s-a aflat sub cod portcaliu de furtuni şi vijelii. Mai multe acoperişuri au fost smulse şi proptite peste autoturismele parcate între blocuri. Şi terasele din centrul istoric au fost pur şi simplu măturate. Scaune și mese de la terasele din oraș au fost ridicate de vântul foarte puternic, bucăți din acoperișurile blocurilor au zburat, iar țigle de pe Casa Armatei din Piața Libertății au căzut peste un tramvai care era în stație, fiind semnalate și cazuri de arbori prabușiți.

Furtuna a fost atât de violentă încât au fost răsturnate TIR-uri iar zeci de  autoturisme au fost luate de vântul puternic care a atind 90-100 km /oră. Toate autoritățile din vestul țării sunt în stare de alertă maximă.

Nicolae Robu, primarul Timișoarei: „Sunt șase persoane decedate sunt și răniți, dar sunt foarte mari pagube materiale. Sunt zeci și zeci de copaci la pământ, străzi blocate, am rămas fără curent electric și apă, sunt acoperișuri smulse de pe case, blocuri, s-a surpat o poartă de intrare în oraș dinspre aeroport. S-au răsturnat TIR-uri și mașini. În Jimbolia a fost o furtună puternică, dar și în alte comune. Nu ne-am așteptat la o furtună de o asemenea dimensiune. Facem comitet de urgență”.

Încă nu au putut fi stabilite pagubele materiale, dar estimarea autorităților este la mai multe zeci de milioane de lei.

La numărul unic de telefon 112 au fost apeluri prin care se cere ajutorul ISU pentru a interveni la salvarea a peste 100 de persoane blocate în zona peșterii Scărișoara. Meteorologii avertizează că și în timpul nopții de duminică spre luni se vor mai produce fenomene severe  Au fost emise duminică după-amiază mai multe avertizări de cod portocaliu de vijelii și furtună pentru cinci județe din vestul țării – Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor, Cluj, Alba, Salaj si Satu Mare, iar zona de cod portocaliu se va extinde și in județele Mureș și Harghita.
ISU recomandă cetaţenilor să evie să iasă din case. Este un front atmosferic ce vine dinspre sud-vest.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *