În județele Prahova, Giurgiu, Dâmbovița și București școlile s-au închis din cauza Codului portocaliu de furtuni

Foto: monitoruldecluj.ro

Foto: monitoruldecluj.ro

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică deosebit de accentuată pentru județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău, valabilă de la 20 septembrie – ora 16:00, până la 21 septembrie – ora 10.00.

Pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 de litri/metrul pătrat.

Totodată, începând de miercuri, ora 11:00, restul țării intră sub incidența unui Cod galben de furtuni, până joi la ora 21:00, cu excepția județelor Constanța și Tulcea.

“În cea mai mare parte a țării, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice”, potrivit meteorologilor.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 — 30 l/mp, cu precădere în nord-vestul țării, și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse, de 50-60 l/mp.

Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55-60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65-70 km/h și vijelii.

“Îndeosebi după-amiaza şi seara vor fi averse torenţiale, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, grindină. Vântul va avea intensificări care vor lua şi aspect de vijelie, cu viteze la rafală ce vor depăşi 50-60 de km/h, deci nu se încadrează vitezelor care au fost în vestul ţării duminică după-amiază. Cantităţile de apă vor depăşi local 20l/mp și izolat 40 l/mp. Temperaturile maxime deja sunt în scădere în partea de vest a ţării şi cele mai mari valori vor fi de 30-31 de grade în Bărăgan şi Podişul Dobrogei. Pentru bucureşteni anunţăm faptul că şi aici vremea devine în general instabilă. Înnorările sunt şi la această oră, dar mai degrabă spre seară devin mai accentuate şi atunci apar şi condiţiile pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Foarte probabil ca acest lucru să se întâmple după ora 21:00”, a declarat pentru TVR meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie, Dinu Mărăşoiu.

Până joi seară este valabilă în toată țara o informare de instabilitate atmosferică şi intensificări ale vântului. Va ploua torențial, vântul va sufla cu peste 50 de kilometri pe oră și va cădea grindină.

Deja în mai multe județe din țară s-au luat măsuri pentru protejarea populației împotriva furtunilor care sunt deja anunțate. În județele Giurgiu, Dîmbovița, Prahova și București școlile au fost închise.

La Primăria Capitalei s-a reunit, miercuri de dimineață, Comandamentul de Urgență, unde  a fost luată decizia de a închide școlile și liceele la ora 17.00, pentru ca elevii să ajungă acasă înainte ca avertizarea meteorologilor să intre în vigoare.

Peste 480 de pompieri de la ISU București-Ilfov vor interveni în Capitală dacă va fi nevoie pentru gestionarea eventualelor situații de urgență ce se pot produce în urma avertizării meteorologice de cod galben de ploi și intensificări ale vântului.

“Aș dori să adresez o rugăminte bucureștenilor. Dacă în această seară nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, să rămână acasă, pentru că, după ora 20,00, vor începe aceste fenomene meteo extreme, vântul care va avea aspect de vijelie și este bine să ne protejăm, chiar dacă instituțiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situații”, a declarat Primarul General al Capitalei, GabrielaFirea.

Potrivit ISU București, au fost luate măsuri de avertizare a populației despre evoluția fenomenelor meteorologice prin intermediul a peste 40 de panouri electronice existente la nivelul Capitalei.

De asemenea, la nevoie se poate activa grupa operativă ISU București-Ilfov și se pot suplimenta echipajele cu pompieri aflați în turele libere.

Pompierii recomandă ca la primele semne ale producerii unei furtuni — descărcări electrice, intensificări ale vântului — populația să reacționeze preventiv: dacă se află în spațiu deschis să se adăpostească, să nu atingă firele căzute la pământ, să asigure elementele de construcții (uși, ferestre), să nu stea lângă copaci, stâlpi sau construcții improvizate (corturi, schele, șantiere).

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *