Echipa Invictus România este reprezentată de 15 militari răniți în Afganistan și Irak

Foto: Romaniatv.ro

Foto: Romaniatv.ro

Jocurile Paralimpice Invictus 2017 au loc în perioada 23-30 septembrie la Toronto, Canada. România are pentru prima oară o echipă mai numeroasă la o competiție sportivă de asemenea amploare și va fi reprezentată de 15 militari răniți în teatrele de operații din Afganistan și Irak. Militarii sportivi au plecat azi dimineață spre Canada fiind însoțiți la aeroportul Henri Coandă din București de rude și prieteni.

Sol Invictus (Soarele Neînvins) era una dintre zeitățile adorate de soldații armatei romane.

România a participat pentru prima dată la Jocurile Paralimpice în cadrul ediției din 1972, de la Heidelberg, unde a trimis un singur competitor: jucătorul de tenis de masă, Alex Peer. Apoi, România nu a mai fost reprezentată la această competiție până la Jocurile Paralimpice de vară din 1996, de la Atlanta. Cea mai numeroasă delegație a fost prezentă la ediția din 2016 organizată la Rio de Janeiro, cu unsprezece sportivi. Din șapte participări a obținut patru medalii paralimpice, inclusiv una de aur.

Echipa Invictus România va participa anul acesta la șase discipline sportive individuale — tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism, înot. De asemenea, echipa României va concura și în competiția de volei din poziția șezând.

Lotul de sportivi care vor reprezenta România la competiția internațională Jocurile Invictus Toronto 2017 este următorul:

Atletism: maior Laurențiu Șerban (rănit în anul 2006, în Afganistan), plutonier Doru Hamza (rănit în anul 2008, în Afganistan), sergent Bogdan Dragomir (rănit în anul 2016, în Afganistan).

Ciclism: plutonier adjutant principal Costel Stanciu (rănit în anul 2012, în Afganistan), plutonier adjutant Costinel Slăniceanu (rănit în anul 2006, în Afganistan), plutonier major Irinel Matei (rănit în anul 2008, în Afganistan).

Canotaj în sală (la simulator): locotenent Ciprian Iriciuc (rănit în anul 2015, în Afganistan), plutonier major Dumitru Paraschiva (rănit în anul 2009, în Afganistan).

Haltere: maior Nicolae Grigore (rănit în anul 2007, în Afganistan), plutonier adjutant principal Eugen Mănăilă (rănit în anul 2010, în Afganistan).

Tir cu arcul: caporal Eugen Pătru (rănit în anul 2014, în Afganistan), plutonier Ionuț Butoi (rănit în anul 2008, în Afganistan), colonel Augustin Pegulescu (rănit în anul 2009, în Afganistan), colonel (rtr.) Dorin Petruț (rănit în anul 2007, în Irak).

Înot: plutonier major Ionel Eugen Bida (rănit în anul 2010, în Afganistan);

Volei din șezut: participă toți cei 15 sportivi români.

Înaintea plecării spre Canada, Nicolae Grigore, militar care va concura la haltere și înot, speră să obțină o medalie pentru cele trei fetițe ale sale.

“Perioada de pregătire a fost destul de scurtă, am început în luna martie. Simt că mai era nevoie de câteva luni de pregătire, dar nu e nimic, mergem acolo cu gândul de a face performanță și de a reprezenta România la cele mai înalte standarde și de a pune drapelul nostru acolo unde îi este locul. Și, de ce nu, să câștigăm. Eu voi participa la haltere, dar și la proba de înot. Vreau medalii la ambele. Chiar dacă Invictus sunt jocurile fair-play-ului și ale reintegrării militarilor răniți, eu vreau să câștig. Acasă am trei fetițe superbe care vor o medalie de la mine, acum să vedem ce le aduc. M-am interesat de adversari și e puțin descurajator la prima vedere pentru că ei au cel puțin doi ani de antrenamente înaintea noastră. Dar noi vom lupta în continuare. Nu contează câte medalii va obține delegația noastră, dar noi am vrea să aducem câte o medalie la fiecare probă. Mișcarea Invictus e la început la noi. Consider că s-a atins scopul, însă noi vom continua acest fenomen”, a spus Grigore.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *