Scandal pe indemnizațiile de merit pentru sportivii campioni

Foto: Dcnews.ro

După ani de amânări, Ministerul Tineretului şi Sportului o să verifice actele tuturor foştilor sportivi care primesc indemnizaţii de merit. Există suspiciuni că unii beneficiari nu au dosarele în regulă. Bănuielile au pornit de la o investigaţe făcută pe cont propriu de foşti medaliaţi, pe care statul i-a trecut cu vederea. Ei spun că alții iau, pe nedrept, în locul lor, indemnizaţiile.

Domnilor miniştri, domnilor guvernanți, după ce mi s-a cântat Imnul m-așteptați să fiu la pământ, să fiu paralizată, într-un scaun cu rotile“?

Este întrebarea care, de mai bine de 5 ani, o macină pe fosta sportivă Elisabeta Badea. Campioana mondială e una dintre figurile emblematice ale sportului românesc. În ciuda medaliilor câştigate, ea nu primeşte indemnizaţie de merit şi trăieşte din pensia de 570 de lei.

200 de foşti sportivi, campioni cu multe medalii în palmares, sunt ţinuţi pe liste de aşteptare pentru indemnizaţiile de merit. Între timp, lista limitată cu cei care primesc bani este contestată, pe motiv că zeci de beneficiari nu corespund criteriilor legale. Ministrul Tineretului şi Sportului susţine însă că nu sunt nereguli.

Ioan Sideri, campion olimpic la caiac canoe şi sculptor cu merite internaţionale: “Statuile mele sunt în Muzeul Olimpic de la Laussane. Acolo scrie pe plăcuțe «Ioan Sideri România». Statuia lui Vanghelie Zappa din faţa COSR e făcută de mine”.

Cu toate acestea, Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului afirmă că fostul sportiv nu are dreptul la indemnizație deoarece: “În toată această perioadă dânsul nu a depus o cerere care să îl încadreze la categoria personalităţi. Cu domnul Sideri Ioan suntem în instanţă şi aşteptăm să vină răspunsul de acolo”.

Cât despre lista cu 200 de sportivi care solicită indemnizație de merit, Mircea Dunca a declarat că nu ştia de existenţa lor. Iar acum va înfiinţa o comisie care să verifice actele tuturor celor care primesc indemnizaţia de 2700 de lei.

Pentru o indemnizaţie de merit, un sportiv trebuie să depună un dosar la Ministerul Tineretului care să conţină, printre altele, dovada că a obţinut 4 medalii la campionatele mondiale sau două la jocurile olimpice, în cazul sporturilor individuale, şi 1 medalie în cazul sporturilor de echipă.

În momentul de faţă, legea prevede că pot fi acordate numai 117 indemnizaţii. Numai că, inexplicabil, numărul celor care le primesc este mai mic şi variază, de la o lună la alta. Pe lista de aşteptare sunt aproximativ 200 de foşti sportivi.

Lucian Ionescu

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *