Cel mai bătrân stejar din România, în vârstă de peste 900 de ani, se află în satul Mercheașa, județul Brașov

Foto: romaniajournal.ro

Vârsta acestui copac a fost evaluată de Institutul de Cercetare Agricolă și Silvică (ICAS) Brașov, după o metodă stabilită de un institut specializat din Marea Britanie.

“Un calcul simplu ne-a arătat că stejarul de la Mercheașa, care are 9,3 metri circumferința, are peste 900 de ani, după evaluările făcute de noi împreună cu cercetătorii de la ICAS Brașov. În jurul stejarului, la o distanță de 150 de metri, s-a construit un gard pentru a fi protejat iar cei care vin cu mașina trebuie să-și parcheze autoturismul la o distanță de 400 de metri de stejar”, a mai spus Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra.

Anul trecut, după ce arborele a fost declarat oficial cel mai bătrân stejar din România, numit de specialiști ”Bătrânul Carpaților”, a fost organizată o sărbătoare pe care organizatorii au denumit-o simplu, ”Ziua Stejarului”. Sâmbătă, locuitorii din satul Mercheașa vor sărbători cea de-a doua ediție a acestei sărbători locale.

“Ariile protejate din satul Mercheașa (Stejarul Secular de la Mercheașa și Situl Natura 2000 Dealurile Homoroadelor) merită să fie cunoscute și apreciate atât de localnici, cât și de turiștii care vizitează aceste zone. Fiind una dintre cele mai izolate localități din județ, aflată la 70 de kilometri de municipiul reședință, fără cale ferată, fără autobuz zilnic de transport către Brașov, mercheșenii s-au dezvoltat oarecum independent de influențele urbane ale secolului XXI. Natura, obiceiurile și meșteșugurile au rămas neschimbate față de secolul trecut iar acest lucru este o mare atracție pentru turismul actual. De anul trecut, de când am organizat prima ediție a evenimentului, ne-am propus, pe lângă promovarea stejarului secular, și conștientizarea localnicilor despre valoarea științifică a acestuia și potențialul economic pe care-l poate dezvolta stejarul prin atragerea de turiști”, a declarat într-o conferință de presă susținută la începutul săptămânii managerul proiectului, Cătălin Cantor, președintele Asociației Carpaterra, organizatoarea evenimentului.

Manifestările dedicate “Zilei Stejarului” vor începe cu concursul de alergare Gorun Trail, care se va desfășura pe două trasee, unul de 32 de kilometri, iar cel de-al doilea traseu măsoară 10 kilometri, distanța dintre satul Mercheașa — stejarul secular și retur.
Ținând cont că anul trecut au participat la concurs 270 de alergători din țară, dar și din Olanda și Portugalia, organizatorii speră ca la această ediție să vină la Mercheașa aproximativ 500 de participanți.

Un târg de produse tradiționale, un concurs de pictură, un atelier de bricolaj, o proiecție de filme documentare despre natură, muzică străveche interpretată, în trei locuri din sat, la tulnice, fluiere, tobe și harpă și o expoziție de fotografie și video intitulată “Arbori seculari din România” sunt alte manifestări desfășurate cu această ocazie.

Satul Mercheașa are 400 de locuitori, aparține de comuna Homorod și se află la 70 de kilometri de municipiul reședință de județ. Din DN13 se ajunge în sat pe un drum neasfaltat cu o lungime de 10 kilometri.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *