Gazele și energia electrică se scumpesc de la 1 octombrie

Foto: Antena3.ro

Foto: Antena3.ro

După majorarea preţul energiei electrice livrate consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat  care se va produce de la 1 octombrie, cu circa 5%, tot cu această dată se scumpesc și gazele cu 6%.

Emil Calotă, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților, a făcut un anunț care va lua cu călduri consumatorii casnici, chiar dacă suntem în prag de iarnă.

Așa cum se știe, începând cu data de 1 aprANREilie 2017, prețul gazelor de producție internă a fost liberalizat.

“Din punctul de vedere al evoluției prețurilor pe bursă, tranzacțiile desfășurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacții și la 68 de lei, și la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanța 64 (privind liberalizarea prețului de producție al gazelor — n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde prețul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preț care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a explicat oficialul ANRE.

Acesta a adăugat că, luând în calcul aceste date, prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește cu 6%, în medie, de la 1 octombrie.

Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă, și pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creșterea medie va fi în jur de 6%“, a subliniat Emil Calotă.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *