Astrologii știu asta! Adevărul despre zodia în care te-ai născut!

Foto: Astroela.com

Foto: Astroela.com

Astrologia nu a fost niciodată o știință tocmai exactă, însă inexactitățile sale au crescut foarte mult în ultimele două milenii din cauza modificării relative a poziției Pământului și Soarelui față de constelațiile din Zodiac. Astfel, atunci când îți spun ce zodie ești, astrologii se referă la zodiacul așa cum era el conceput după poziția Soarelui față de cele 12 constelații de acum mai bine de 2.200 de ani.

Ca întindere temporală, fiecare zodie corespunde aproximativ unei luni a anului, sistem adoptat astronomic când s-a realizat calendarul. Babilonienii cunoșteau existența unei a treisprezecea constelații, oarecum aceasta fiind prea departe de ecliptică, fusese omisă din zodiac. Există 12.5 luni. Până la ora actuala, zodiacul nu s-a împărțit în 13 sectoare. Oamenii de știință au tendința să argumenteze că Ofiucus este o descoperire recentă pentru a contra-ataca astrologia.

În prezent astrologii ne spun că horoscopul în forma pe care ne-o prezintă este cea corectă, fapt ce nu corespunde chiar deloc realității. Dar pentru a contrazice trebuie să aflăm răspunsuri la mai multe întrebări legate de această speță.

Ce este Ophiuchus?

În astrologia siderală Ofiucus este recunoscută, dar în prezent pur și simplu nu este inclusă în zodiac.

Deja există o constelație care globalizează calitățile Ofiucus, aceasta fiind constelația Scorpionului.

Ophiuchus reprezinta un barbat cu un șarpe înfășurat în jurul trupului. Vechii greci îl identifica cu Asclepius, zeul medicinei, cel care a fost omorat de Zeus pentru că a vrut să facă oamenii nemuritori.

Se spune despre cei care sunt nascuți sub acest semn că sunt vizionari, vindecători, dedicați trup și suflet omenirii și durerilor ei. Caută să devină înțelepți și să acumuleze cât mai multe cunoștințe pe timpul vieții.

A existat un calendar în care anul era împărțit în 13 luni?

Chiar dacă acest calendar a fost folosit de către culturile antice Maya, în vechea Chină, în Polinezia, în Europa neolitică și Estul Mijlociu, a fost ulterior dat uitării și redescoperit astăzi, de către oameni din întreaga lume.

Acest calendar urmărește orbita de 28 de zile a Lunii în jurul Pământului: 13 luni de 28 de zile, în total 364 de zile, 52 de săptămâni perfecte, a câte 7 zile. A 365-a zi este cunoascută ca „Ziua în afara timpului”

Sistemul pe care îl utilizăm acum – Calendarul gregorian, cu 12 luni, a eșuat în a demonstra că este o împărțire potrivită a timpului. Este o concepție limitată despre timp și nu poate fi corelat cu nici un ciclu natural! Este un mod artificial prin care interpretăm realitatea.

În timp ce Pământul face o rotație în jurul Soarelui, Luna se învârte în jurul Pământului de 13 ori. Natura a împărțit deja anul în 13 luni armonioase!

Calendarul celor 13 luni este o modalitate antică prin care putem structura anul.

În acest calendar, fiecare lună are exact 28 de zile – prima zi a lunii este întotdeauna prima zi a săptămânii, ultima zi a lunii este întotdeauna ultima zi a săptămânii!

Ce fel de calendar folosim în prezent?

Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Caesar în 46 î.Hr., intrând în uz în anul 45 î.Hr. Acest tip de calendar a fost ales după consultări cu astronomul Sosigenes din Alexandria și a fost cel mai probabil calculat prin aproximarea anului tropic.  Calendarul iulian are un an obișnuit de 365 de zile, împărțit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile. Calendarul iulian a rămas în uz în unele țări până în secolul al XX-lea și mai este folosit încă de mai multe biserici naționale ortodoxe.

S-a spus că Cezar era conștient de imperfecțiunea calendarului propus, dar a considerat că este vorba de o problemă minoră. Pentru a pune de acord anul calendaristic cu cel astronomic, la propunerea doctorului napolitan Aloysius Lilius, Papa Grigore al XIII-lea a decretat, la 24 februarie 1582, reforma calendarului. Noul calendar este cunoscut, de atunci, sub denumirea de calendarul gregorian. Acesta făcea reglarea funcție de echinocțiul de primăvară și luna sinodică (pentru Paște). Uneori, pentru a evita confuziile dintre cele două moduri de datare, se folosește denumirea de Stil Vechi prin comparație cu Stilul Nou, denumirea dată calendarului gregorian.

 

Ce este zodiacul?

Poziția Soarelui față de constelații s-a schimbat în ultimele două milenii, ceea ce înseamnă că mulți dintre noi nici măcar nu facem parte din zodiile în care credem că ne-am născut.

Conform astrologilor, ecliptica este traiectoria anuală aparentă a Soarelui prin constelațiile zodiacului: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Din motive ușor de înțeles, dat fiind că anul este împărțit prin convenție în 12 luni, și nimeni nu se poate naște în a 13-a lună a anului, astrologii s-au prefăcut că nu văd și o a 13-a constelație prezentă pe această ecliptică: Ophiuchus (Omul cu șarpele).

Astrologii babilonieni și, mai târziu, cei eleni au determinat la început semnele zodiacale în funcție de constelația în care se afla Soarele în ziua de naștere. Primii astrologi sau “paleoastronomi” au observat că Soarele traversează semnele zodiacale în intervalul unui an, petrecând aproximativ 1 lună în fiecare. Astfel ei au calculat că fiecare constelație de pe cerul nopții are o deschidere de 30 de grade pe ecliptică.

Vechii astrologi au grupat cele 12 semne ale Zodiacului în funcție de elementele clasice. Aceste elemente reprezintă, la rândul lor, anumite trăsături de personalitate și sunt “citite” în conjuncție cu poziția Soarelui, a Lunii și a planetelor cunoscute din Antichitate pentru a determina horoscopul.

Marea problemă a astrologiei este însă un fenomen numit precesie. În astronomie precesia se referă la cazul particular al mișcării axei de rotație a Pământului prin care linia echinocțiilor se deplasează lent și retrograd de-a lungul eclipticii producând precesia echinocțiilor.

Prima zi de primăvară din Emisfera Nordică a fost odinioară marcată ca punctul de start al Zodiacului. Astronomii denumesc acest moment echinocțiul de primăvară (vernal) și se produce atunci când ecuatorul ecliptic și cel celest se intersectează — la 21 martie.

Precesia Pământului era însă complet necunoscută pentru vechii astronomi și astrologi. Această oscilație este provocată de atracția gravitațională a Lunii asupra centurii ecuatoriale terestre.

În ultimii 2.500 de ani, această oscilație a făcut ca intersecția dintre ecuatorul celest și cel ecliptic să se deplaseze spre vest de-a lungul eclipticii cu 36 de grade. Acest lucru înseamnă că intervalele temporale ale tuturor zodiilor s-au desincronizat cu aproape o lună.

Adevăratul tău semn zodiacal

Conform tabelului următor vom observa că, dacă ținem cont de fenomenul de precesie, semnul zodiacal al fiecăruia ar putea fi altul decât cel cu care s-a obișnuit să se recomande. În plus, dacă te-ai născut între 29 noiembrie și 17 decembrie, atunci semnul tău zodiacal este unul despre care nu ai citit niciodată vreun horoscop: Zodia Ophiuchus! Ecliptica solară trece prin constelația Ophiuchus după ce iese din Scorpion.

Dar să vedem cum ar trebui să arate zodiile dacă ținem cont de cât de mult s-a modificat poziția Pământului și a Soarelui relativ la constelații față de acum mai bine de două milenii:

Capricorn — 20 ianuarie — 16 februarie (față de 23 decembrie — 21 ianuarie)
Vărsător — 16 februarie — 11 martie (22 ianuarie — 20 februarie)
Pești — 11 martie — 18 aprilie (21 februarie — 19 martie)
Berbec — 18 aprilie — 13 mai (20 martie — 20 aprilie)
Taur — 13 mai — 21 iunie (21 aprilie — 21 mai)
Gemeni — 21 iunie — 20 iulie (22 mai — 22 iunie)
Rac — 20 iulie — 10 august (23 iunie — 22 iulie)
Leu — 10 august — 16 septembrie (23 iulie — 22 august)
Fecioară — 16 septembrie — 30 octombrie (23 august — 22 septembrie)
Balanță — 30 octombrie — 23 noiembrie (23 septembrie — 22 octombrie)
Scorpion — 23 noiembrie — 29 noiembrie (23 octombrie — 22 noiembrie)
Ophiuchus — 29 noiembrie — 17 decembrie (nu este inclus în Zodiac)
Săgetător — 17 decembrie — 20 ianuarie (23 noiembrie — 22 decembrie).

Lucian Ionescu

 

1 thought on “Astrologii știu asta! Adevărul despre zodia în care te-ai născut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *