Majoritatea balsamurilor de buze sunt toxice și cancerigene

Foto: etsy.com

Foto: etsy.com

În trusa de cosmeticale ale unei femei există, desigur, și un balsam de buze. Sunt foarte multe tipuri de balsamuri de buze. oferta din acest punct de vedere fiind foarte generoasă. Ceea ce nu se prea cunoaște este, însă, că aceste balsamuri, în majoritatea lor conțin substanțe toxice și chiar cancerigene. Printre ele se află perturbatori endocrini și uleiuri minerale cancerigene. Cel puțin așa susține o importantă asociație a consumatorilor din Franța. Studiul făcut de această asociație a fost publicat în renumita publicație de profil, UFC-Que Choisir.  

Studiul realizat de UFC-Que Choisir a însemnat analize pe 21 de balsamuri de buze, produse de mărci de prestigiu, precum Labello, Yves Rocher, La Roche-Posay, Le Petit Marseillais și Eos. 10 dintre ele conțin uleiuri minerale potențial nocive, dacă sunt ingerate.

Potrivit UFC-Que Choisir, aceste balsamuri conțin compuși care fac parte din două familii de substanțe îndezirabile: Mosh ( Hidrocarburi Saturate de Uleiuri Minerale) și Moah (Uleiuri aromate de Uleiuri minerale).

 Unele dintre aceste Mosh “pot să se acumuleze în organism, mai ales în ganglionii limfatici și în ficat”. Acest lucru poate să cauzeze în principal “posibile reacții inflamatorii, ale căror urmări exacte nu sunt cunoscute”.

Cât privește cea de-a doua familie de compuși indezirabili, Moah, pot să apară în procesul de rafinare a uleiurilor minerale folosite în compoziția balsamurilor.

De asemenea, un alt component toxic, foarte periculos pentru organism este Butil- hidroxitoluen (BHT), un conservant considerat ca fiind un perturbator endocrin. Potrivit experților francezi, “fabricanții nu ar trebui să introducă deloc această substanță în produse susceptibile de a fi utilizate de copii și femei însărcinate”.

Aceiași experți care au realizat studiul recomandă, totuși, ca femeile care folosesc astfel de balsamuri să cumpere produse mai ieftine, care conțin mai puțini astfel de compuși și care sunt mult mai puțin toxice.

Elena Jula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *