Cercetătorii avertizează: ”Suntem în pragul celei de-a 6-a extincții globale!”

Foto: Lovendal.ro

Potrivit cercetătorilor, care au folosit modele informatice și înregistrări privind temperaturile, dereglarea climei, generată de activitățile umane, a făcut de zece ori mai probabilă producerea unei veri atât de calde cum a fost cea care abia a trecut.

Cercetătorul Robert Vautard, din cadrul Laboratorului științelor climatice și ale mediului (LSCE, situat în apropierea Parisului), susține că “este esențial ca orașele să colaboreze cu oamenii de știință și experții în sănătate publică pentru a dezvolta planuri de acțiune, întrucât o căldură atât de mare va fi ceva obișnuit la jumătatea secolului”.

Cercetătorii estimează că până în 2050 vara din 2017 va fi una tipică în sudul Europei dacă lumea nu va reuși să reducă concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Valurile de căldură care au afectat în această vară sudul Europei poartă pecetea schimbării climatice, indică un raport al Climate Central.

Oceanul planetar este o parte esențială a echilibrului climatic planetar. Deci orice modificare a acestuia are efecte directe în fenomenele din atmosferă. Un lucru cert este că, pe măsură ce încălzirea globală s-a accentuat, au apărut și uragane mai puternice, precum și furtuni mai violente.

Mai grav este că, în ciuda evoluției tehnologiei folosite în meteorologie, apariția acestor fenomene va avea un grad de impredictibilitate și mai mare decât acum.

Acum 250 de milioane de ani, la sfârșitul Permianului, s-a înregistrat cea mai mare extincție din istoria planetei, 95% din viață fiind pur și simplu eradicată. Oamenii de știință cred că au găsit răspunsul: creșterea temperaturilor la circa 50-60 de grade celsius pe uscat, respectiv la circa 40 de grade celsius la suprafața apei oceanelor.

Estimările optimiste afirmă că, până în 2050, mai mult de un milion dintre speciile cunoscute azi vor dispărea. Estimările pesimiste, însă, afirmă că suntem în pragul celei de-a 6-a extincții globale, care ar putea deveni realitate înainte de finalul acestui secol!

Aceste cercetări au fost efectuate în cadrul proiectului științific internațional Worldwide Weather Attribution, care își propune să stabilească dacă episoadele meteorologice extreme sunt legate de încălzirea globală.

“Am găsit probe clare ale unei influențe umane asupra recordului de căldură din această vară — privind temperatura în general și în mod specific asupra valului de căldură botezat ‘Lucifer'”, a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător în cadrul Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI).

Acest val de caniculă supranumit “Lucifer” a lovit la începutul lui august sud-estul Franței, Italia și Croația. Studiul estimează că un astfel de eveniment este în prezent de patru ori mai probabil decât în 1990.

“Numeroase localități din sudul Europei au acum o șansă din zece de a trece în fiecare an printr-un episod de caniculă la fel de puternic ca cel din această vară”, a adăugat Geert Jan van Oldenborgh. “La începutul secolului al XX-lea, o astfel de vară ar fi fost extrem de rară”, a mai spus el.

Potrivit datelor furnizate de cercetători, cauzele încălzirii globale sunt:

  • Dioxidul de carbon emis de termocentrale
  • Dioxidul de carbon emis de vehicule
  • Metanul provenit din ferme și agricultură, din extracțiile petroliere, dar și de pe fundul mării
  • Defrișările masive, mai ales în zonele tropicale
  • Fertilizarea chimică intensivă a culturilor agricole

Am trecut în revistă principalele cauze produse de om, respectiv principalele efecte pentru încălzirea globală. Oricât de improbabile par unele dintre ele, adevărul este că pericolul este real și, din păcate, umanitatea poartă responsabilitatea, prin acțiunile ale căror efecte nu le-am intuit.

Efectele încălzirii globale sunt evidente nu numai în timpul verii.

Iernile vor fi mai călduroase, în medie, cu 3 grade Celsius, până în 2050, faţă de ultimele trei decenii ale secolului trecut. Cantitatea de zăpadă căzută va fi mai mică, per total, însă cu episoade scurte de ninsoare abundenă.

Datele culese de meteorologi arată că temperatura medie a crescut cu 0,8 grade Celsius în România, în ultima sută de ani. O creştere accelerată a temperaturilor medii (0,5 grade Celsisus) a avut loc în ultimele trei decenii.

Deşi furtunile tropicale sau uraganele nu reprezintă un pericol pentru ţara noastră nici pe termen lung, furtunile de tipul ciclonilor mediteraneeni se vor înmulţi pe fondul modificărilor climatice generate de încălzirea globală. Astfel de furtuni vor fi însoțite de cantități mari de precipitații care vor cădea într-un interval foarte scurt de timp, ceea ce înseamnă că pericolul inundațiilor și al alunecărilor de teren va spori. Precipitaţiile îşi vor schimba tiparul faţă de cel din prezent într-o manieră similară. Vom avea o alternanţă între  într-o perioadă scurtă de timp (atât vara, cât şi iarna) şi perioade de secetă. Seceta, arată scenariile meteorologilor, va afecta în special sud-vestul țării, urmând să se intensifice cu 20% față de perioada actuală până la sfârșitul secolului.

Arătând toate acestea, rămâne la latitudinea voastră să credeți sau nu aceste lucruri. Deci să vă schimbați (sau nu) modul de gândire și de viață.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *