România are două fete de aur la Campionatul Mondial de canotaj din SUA

După 18 ani, iată că minunea s-a produs. Echipajul românesc format din Ionela-Livia Lehaci și Gianina-Elena Beleagă a cucerit medaliile de aur în proba feminină de dublu vâsle categorie ușoară, sâmbătă, la Campionatele Mondiale de canotaj de la Sarasota-Bradenton (Florida/SUA). Cele două românce au fost cele mai tinere finaliste și au fost urmate pe podium de Noua Zeelandă și SUA, după o finală pe care au condus-o aproape de la un cap la altul. Cele două au preluat conducerea de la al doilea punct de control și nu au mai cedat până în final.

După ce proba s-a terminat, Gianina Beleagă a fost atât de copleșită emoțional încât:  “Am rugat pe cineva să-mi spună pe ce loc am terminat pentru că nu aveam nicio idee. Am fost atât de fericită să aud că am fost primele”.

Echipajul Romaniei, format din sportivele Ionela-Livia Lehaci și Gianina-Elena Beleaga, a încheiat cursa cu timpul de 6:55.88 minute, urmat de Noua Zeelanda (6:56.09) si SUA (6:56.38).

Ionela-Livia Lehaci (22 ani ),este o canotoare română legitimată în prezent la CS Dinamo București s-a remarcat prin câteva rezultate notabile în canotajul feminin românesc.

În 2012, echipajul de două vâsle feminin — Andreea Asoltanei și Ionela Lehaci — a luat argintul la Mondialele de juniori de la Plovdiv (Bulgaria).

Doi ani mai târziu, la Campionatele Europene U23 desfășurate în Varese (Italia), același echipaj a cucerit din nou medalia de argint.

La regata preolimpică de la Lucerna, Lehaci s-a calificat în premieră la Jocurile Olimpice de vară 2016 la dublu vâsle categorie ușoară, împreună cu  Gianina-Elena Beleagă.

Gianina-Elena Beleagă (22 ani), este o canotoare română legitimată, de asemenea, la CS Dinamo București.

În 2012, împreună cu echipajul de 8+1 — Elena Turtă, Alina-Elena Pop, Iuliana Popa, Ana-Maria Boca, Giorgiana Cucu, Mihaela-Teodora Berindei, Denisa-Maria Albu, Georgiana Danciu — a luat medalia de aur la Mondialele de juniori de la Plovdiv(Bulgaria).

Performanța s-a repetat anul următor, când la Trakai a cucerit medalia de aur în proba de 8+1, împreună cu Andrea-Maria Sticea, Antonia Cerbu, Roxana Parașcanu, Ana-Maria Boca, Elena Turtă, Cristina-Georgiana Popescu, Denisa Tîlvescu și Georgiana Danciu.

La regata preolimpică de la Lucerna, Beleagă s-a calificat în premieră la Jocurile Ollimpice de vară din 2016 la dublu vâsle categorie ușoară, împreună cu  Ionela-Livia Lehaci.

România mai are două echipaje calificate în finala Campionatului Mondial de la Sarasota, cele de 8+1, feminin și masculin, care vor concura duminică.

La Campionatul Mondial din SUA, România a participat cu șase echipaje.

Ultimul titlu mondial pentru România în proba de două vâsle categorie ușoară a fost câștigat în 1999, de Constanța Burcică și Camelia Macoviciuc.

La precedenta ediție a Campionatului Mondial, în 2015, cea mai bună performanță a României a fost locul 7.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *