Iarăși senatorii au votat prin vot ”secret”, așa ”cum le-a cerut conștiința”. Colegul lor, senatorul Viorel Ilie a scăpat de urmărirea penală cerută de DNA

Cu 37 de voturi ‘pentru’, 77 ‘împotrivă’ şi o abţinere, senatorul ALDE,  Viorel Ilie, a scăpat de aplicarea cererii DNA de a fi pus sub urmărire penală. Și de data aceasta parlamentarii au votat ”așa cum le-a cerut conștiința”, votul fiind ”secret”, cu bile.

În urmă cu două săptămâni, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE), a fost audiat în Comisia juridică a Senatului în vederea întocmirii raportului privind cererea DNA. Cum era de așteptat, Viorel Ilie a susținut că nu este vinovat, cererea procurorilor fiind ”totalmente neîntemeiată”.

“Ca urmare a faptului că în urma votului exprimat nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi, în conformitate cu dispoziţiile articolului 15 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, cu modificările ulterioare, precum şi cele din art. 151 din Regulamentul Senatului, Senatul nu cere urmărirea penală a dlui senator Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul”, a citit senatorul PSD Ioan Deneş raportul Comisiei de numărare a voturilor.

“Senatul hotărăşte să nu ceară urmărirea penală a domnului senator Viorel Ilie, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în dosarul 314/P/2017 al DNA, Secţia de combatere a corupţiei”, se arată în hotărârea Senatului, căreia i-a dat citire preşedintele de şedinţă, senatorul Niculae Bădălău, vicepreşedinte al acestui for.

Foto: stiripesurse.ro

Amintim că DNA a solicitat, pe 25 august, procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale. Potrivit procurorilor, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de “aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.

În acelaşi dosar, sunt implicați alți trei angajaţi ai ministerului – Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Maria Alexandrescu, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs şi Mihai Cornel Zaharia, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs.

Împotriva lor, DNA a început deja urmărirea penală pentru infracţiunile de de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit DNA, există indicii că acest concurs ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant.

Conform anchetei procurorilor DNA, la proba scrisă a concursului, stabilită pentru data de 31 iulie 2017, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, cu intenţie, a determinat-o pe Felicia Pop, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs, Alexandrescu Maria şi Zaharia Mihai-Cornel, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă. În 28 iulie, suspecţii Alexandrescu şi Zaharia au pus la dispoziţia directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare, chiar dacă știau că prin aceasa comit o ilegalitate.

În aceeaşi zi, directoarea de cabinet, Felicia Pop, a dat candidaţilor agreaţi subiectele şi rezolvarea lor.

Ba mai mult,  potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi.

Potrivit procurorilor DNA, unii candidați favorizați nu ar fi îndeplinit nici măcar condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora, potrivit DNA.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *