În Capitală, monumente cu valoare istorică și sentimentală sunt vandalizate sub nasul jandarmilor

Foto: dw.com

Anul acesta, în București,  s-au înregistrat cel puțin trei acte de vandalism ale unor monumete istorice sau locuri sacre. Din teribilis, inconștiență sau alte motive grau de crezut, au fost distruse parțial sau chiar total în unele cazuri, monumente cu o deosebită însemnătate istorică și sentimentală.

De curînd, monumentul reprezentând pe Împăratul Traian, amplasat în fața Muzeului de Istorie a României, a fost vandalizat prin ruperea cozii Lupoaicei, piesă din arhitectura monumentului. Primăria Capitalei a anunțat că, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, a iniţiat procedurile de reîntregire a monumentului Împăratului Traian, vandalizat pe 29 septembrie.

“În ziua de 29 septembrie 2017, acest monument a fost vandalizat prin ruperea cozii Lupoaicei, parte componentă a statuii. După recuperarea elementului artistic, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a iniţiat în regim de urgenţă procedurile de reîntregire a monumentului de for public contractând o firmă de specialitate care să execute operaţiile de lipire, cizelare şi patinare a monumentului. Aceste lucrări se vor executa în regim de urgenţă pentru readucerea monumentului în circuitul turistic al Municipiului Bucureşti, având în vedere importanţa turistică şi simbolică a acestui monument de for public”, arată Primăria Capitalei.

Coada Lupoaicei a fost ruptă și apoi aruncată undeva în apropierea monumentului. Un polițist de la Secția 10 Poliție din București a găsit acest element și l-a predat Jandarmeriei Române, instituţie care se ocupă cu paza la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Monumentul de for public Împăratul Traian, al căruit autor este Vasile Gorduz, a fost realizat în dublu exemplar la Sevilla, Spania, şi Bucureşti a fost amplasat în anul 2011 pe Calea Victoriei, pe scările Muzeului Naţional de Istorie a României.

În primăvara acestui an printr-o acțiune total inconștientă, un monument istoric aflat în apropierea Poliției Române și la câțiva pași de Primăria București, pe calea Victoriei, lăsat în păragină de foarte mulți ani – a fost văruit. Plăcuța care marchează existența istorică a clădirii și îi certifică valoarea de patrimoniu a scăpat, totuși, de bidineaua inconștienților “restauratori”.

Din nefericire, se pare că nu este un caz singular. Mai este un monument istoric din București vopsit: fostul Casino Victoria, spoit cu roz.

Tot în luna aprilie, zece monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Capitala au fost vandalizate în ziua Comemorarii Holocaustului.

Ambasada Israelului spunînd că își exprimă “mâhnirea și revolta cu privire la actul brutal antisemit” și că ambasadorul Tamar Samash are încredere ca autoritățile române vor lua măsuri ferme pentru a-i aduce în fața justiției pe cei vinovați.

“În noaptea de 23-24 aprilie 2017, zece monumente funerare au fost vandalizate la Cimitirul Evreiesc din șos. Giurgiului, București. Tot astazi, evreii din întreaga lume comemorează moartea celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust (Yom HaShoah). Ziua aleasă nu este o coincidență. Un act de antisemitism grav, dar mai ales un atac și o jignire la adresa tuturor Comunităților Evreiești și a evreilor din Romania. Alături de conducerea Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială și a Comunității Evreilor București, am luat legatura cu Autoritățile Statului Român și am solicitat găsirea vinovaților. (…) Aș spune că sunt dezgustat, dar este prea putin”, a scris pe Facebook deputatul Sorin Vexler.
Și Ambasada statului Israel la București a emis un comunicat prin care și-a exprimat indignarea și mâhnirea față de actul de vandalism: “Excelența Sa Ambasador Tamar Samash are încredere că autoritățile române vor lua măsuri ferme pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care au distrus cele 10 morminte evreiești și pentru a descuraja astfel de acte de vandalism și antisemitism în viitor”.

În acest caz autorii actului de vandalism au fost identificați ca fiind identificat trei tineri cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani suspectați de profanare de morminte.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *