Consiliul Județean și Muzeul Județean Mureș sprijină ridicarea Transilvaniei prin puterea arcurilor?!

Foto: transparentnews.ro

Recent, Consiliul Județean Mureș și o altă instituție din subordinea sa, Muzeul Județean Mureș, au dat cu bâta în baltă susținând o activitate culturalăorganizată, din umbră, de Mișcarea de Tineret 64 de Comitate (sau HVIM, cum mai este cunoscută). Mai exact, în 25 septembrie 2017, la Palatul Culturii din Tg. Mureș a avut loc evenimentul „Deșteptarea Ardealului prin puterea arcașilor călare” (A lovasijasz ereje Erdely nepenek legyen ebresztoje, în limba maghiară). Cu acel prilej a rulat și un film biografic al unui renumit arcaș și călăreț din Ungaria, deținător al mai multor recorduri în domeniu.

HVIM nu s-a implicat în nume propriu în organizarea manifestării, gruparea neavând, de altfel, personalitate juridică pe teritoriul României, ci printr-o asociație-paravan, numită Asociația Szent Laszlo Serege (Asociația Oastea Sfântului Laszlo), după cum apare pe afișul evenimentului, alături de siglele Consiliului Județean și Muzeului Județean Mureș.

Dar de ce ar fi acest lucru interesant? Că doar un renumit arcaș și călăreț din Ungaria nu ar „zgudui” pe nimeni în România?! Nu ar face-o, e adevărat, dar dacă luăm aminte că în cursul lunii aprilie 2017, Curtea de Apel București a decis că atât HVIM, cât și Asociația Szent Laszlo Serege au un caracter fascist, xenofob și rasist (Vezi mai multe aici), totul devine mult mai „fierbinte”. Cei din conducerea celor două instituții mureșene ar fi trebuit să realizeze că asocierea lor cu o entitate pe care o instanță din România o consideră fascistă, xenofobă și rasistă nu este deloc de bun augur și lovește puternic la temelia imaginii și credibilității lor, în mediul ambelor comunități, română și maghiară.

Asociația Szent Laszlo Serege a mai beneficiat în timp de mărinimia unor mai-mari ai UDMR, ce conduc treburile din județul Covasna, care au alocat sume din bugetul public pentru organizarea de manifestări ale HVIM, de propagandă în favoarea scopurilor declarate fățiș de HVIM: Ungaria Mare și anularea Tratatului de la Trianon. Pe această listă infamă, a celor care, sub diferite forme, sprijină activitățile grupărilor extremiste, au alunecat acum și Consiliului Județean și Muzeul Județean Mureș.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *