La Vîrful Omu zăpada măsoară un metru grosime iar traseele turistice din Bucegi şi Ciucaş sunt închise

Foto: B1tv.ro

Vremea parcă şi-a făcut un obicei ca în prima jumătate a lunii octombrie să fie ger, viscol şi precipitaţii abundente. Anul trecut din cauza temperaturilor scăzute a fost necesar ca asociaţiile de locatari să solicite ca punctele termice să-şi înceapă activitatea mai devreme decăt de obicei. Anul acesta meteorologii dau coduri care îşi schimbă culorile precum beculeţele instalaţiilor ce împodobesc bradul de la sărbătorile de sfârşit de an. La munte putem spune că este iarnă în toată regula. La peste 1.300 de metri altitudine, în masivul Harghita şi pe Vârful Omu, zăpada s-a depus deja într-un strat consistent. A nins la Cota 1500 din Sinaia şi pe Vârful Omu, unde s-au înregistrat minus 5 grade Celsius.

Toate traseele turistice din masivele Bucegi și Ciucaș au fost închise temporar din cauza zăpezii care a căzut în ultimele zile și care, pe alocuri, depășește un metru. Potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a Serviciului Salvamont Prahova, la altitudini de peste 1.500 de metri s-a depus un strat consistent de zăpadă care la Vârful Omu măsoară peste 80 de centimetri, iar în zonele în care a fost viscolită depășește un metru.

“Toate traseele turistice montane din Bucegi și Ciucas, interzise în sezonul rece, se declară temporar închise, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice”, se arată în comunicat. Circulaţia este îngreunată pe Transfăgărăşan, unde drumarii intervin cu material antiderapant.

La Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, turiştii se pot bucura de o zăpadă de aproape 20 de centimetri.

Drumarii au ieşit deja să împrăştie material antiderapant pe Transfăgărăşan, care rămâne deschis rutier până la finalul acestei luni. După aceea, între Bâlea lac şi Bâlea Cascadă se va putea circula doar cu telecabina.

În masivul Harghita, pe vârful Mădăraş şi în staţiunea Harghita Băi ploaia s-a transformat în ninsoare la răsăritul soarelui, când temperatura a scăzut sub 0 grade.
Pentru localnici nu este ceva neobişnuit, sunt deja pregătiţi cu lemne de foc să întâmpine iarna.

Deocamdată, temperaturile nu sunt foarte scăzute în judeţul Harghita. Minima absolută a lunii octombrie, la Miercurea Ciuc, a fost de minus 13,5 grade Celsius în anul 1988. La începutul acestei luni cea mai scăzută temperatură in această zonă a fost de minus 8 grade.

Elena Jula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *