Nouă milioane de oameni au murit într-un singur an din cauza poluării

Foto: romaniatv.net

În jurnalul medical ”The Lancet” a apărut un studiu pe probleme de poluarea mediului înconjurător, care ar trebui să fie asumat de toți factorii poluanți la nivel mondial. În studiul amintit, cele mai multe dintre decese au fost cauzate de boli non-infecţioase legate de poluare, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral şi cancer pulmonar.

Studiul, realizat de o echipă internațională de oameni de știință, alcătuită din circa 40 de cercetători, a utilizat date incluse în studiul studiul ”Global Burden of Disease” al Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universității Washington.

Este o realitate că poluarea este răspunzătoare de moartea a milioane de persoane la nivel mondial, mare parte dintre acestea fiind cauzate de afecțiunile asociate acestui fenomen.

În proporție de 92% dintre decesele asociate poluării se petrec în țările sărace sau cu venituri reduse, a descoperit cercetarea.

De asemenea, în statele care au cunoscut o industrializare rapidă, precum India, Pakistan, China, Bangladeș sau Madagascar, poluarea este asociată cu nu mai puțin de un sfert din numărul total de decese.

”Poluarea este mai mult decât o provocare ecologică — este o amenințare profundă și omniprezentă ce afectează multe aspecte legate de sănătatea și bunăstarea umană”, a declarat Philip Landrigan, profesor în cadrul Icahn School of Medicine at Mount Sinai din Statele Unite, coparticipant la studiu.

Aerul poluat — din cauze diverse, de la transport și industrie până la sursele de foc — a fost cel mai important factor, asociat cu 6,5 milioane de decese, se mai arată în studiu.

Dacă Brunei şi Suedia au avut cel mai mic număr de decese legate de poluare, cel mai mare număr de decese înregistrate în anul 2015,  asociate cu poluarea, au fost înregistrate în India — 2,5 milioane — și China — 1,8 milioane.

“Chiar şi în cazul celui mai curat aer până în 2030”, Qiao Ma a explicat că în China se vor înregistra de la 990.000 până la 1,3 milioane de decese anual. Beijing s-a aflat sub cod roşu de alertă din cauza poluării. “Suntem de părere că este nevoie de politici mult mai agresive”, a pledat cercetătorul.

În întreaga lume, circa 920.000 de decese au fost atribuite poluării generate de emisiile transmise de centralele termice şi de vehicule, iar 590.000 din cauza emisiilor transmise de arderile în scopul activităţilor de gătit şi furnizării de încălzire.

“Un factor care contribuie poate fi dependenţa noastră de vehiculele diesel, notorii pentru pomparea unei cantităţi mai mari de particule otrăvitoare şi gaze. Acestea au lovit oamenii cu o afecţiune pulmonară, copiii şi cel mai mult, persoanele în vârstă”, se arată în studiul respectiv.

Un alt factor important este apa poluată, răspunzătoare de răspândirea afecțiunilor gastrointestinale și a infecțiilor parazitare și de 1,8 milioane de decese.

Cercetarea a descoperit că poluarea a fost asociată cu circa nouă milioane de decese în 2015.

În Europa, la nivel de state, Germania este ţara cea mai populată și plăteşte cel mai greu tribut. Ea este urmată de Italia, Marea Britanie, Polonia şi Franța.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *