Legea vaccinării obligatorii a fost votată în plenul Senatului și poate fi aplicată

Foto: Copilul.ro

Foto: Copilul.ro

După ce a avut aviz favorabil în Comisia juridică a Senatului, proiectul legii vaccinării, a trecut și de plenul Senatului care l-a adoptat, luni, cu 99 de voturi pentru și o abținere, devenind o prioritate legislativă a Guvernului. Singura modificare a proiectului de lege, care a generat atâtea controverse, a fost un amendament care prevede ca persoanele care pot face dovada că sunt imune la un anumit virus să nu mai fie vaccinate.

Proiectul de act normativ instituie obligația imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

“Vaccinarea este intervenția medicală cu cel mai înalt grad de eficiență din istoria omenirii. Vaccinarea a fost introdusă pentru prima dată în 1896 împotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectivă peste 30 de milioane de suflete. În 1977, în urma introducerii acestui vaccin, variola a fost eradicată de pe întreg globul pământesc. În anul 1971 a fost introdusă vaccinarea împotriva rujeolei. În anul 2000, în America s-a declarat rujeola eradicată. Astfel încât, cu aceste două exemple, cred că e suficient să vă demonstrez importanța acestui vaccin care, spre surprinderea mea, unii medici am văzut că îl contestă. Eu, dacă aș fi mai mare, aș lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare, care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a susținut în plen decanul de vârstă al senatorilor, liberalul Leon Dănăilă.

Legea va putea fi aplicată la 30 de zile de la publicarea ei in Moniotorul Oficial

Elena Jula

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *