O explozie subterană s-a produs, luni dimineaţă, la mina Uricani, Hunedoara

Foto: Dcnews.ro

Foto: Dcnews.ro

După evenimentul tragic care s-a produs la începutul acestei luni când într-o galerie din Mina Lupeni, Valea Jiului, a avut loc o surpare, fiind surprinşi în subteran 11 mineri între care doi au decedat, iată, luni la mina Uricani a avut loc o altă tragedie.

Potrivit informaţiilor obţinute de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, la această mină a avut loc o explozie soldată cu patru victime, dintre care una este dată dispărută, o altă persoană este rănită foarte grav, iar două sunt rănite ușor.

La fața locului au fost trimise echipe de salvatori, care au reușit să-i scoată la suprafață pe cei trei mineri, dar despre soarta celui de-al patrulea nu se știe încă nimic. Explozia s-a produs în cursul dimineții, în schimbul 1,  după ora 6:00, la aproximativ 50 de metri adâncime. Cauza deflagraţiei nu este cunoscută deocamdată.

Doi dintre minerii răniți în explozia din subteranul minei Uricani au ajuns la Spitalul de Urgență din Petroșani și au fost introduși în sălile de operație pentru evaluare.

Potrivit directorului unității medicale, dr. Alin Vasilescu “Victimele prezintă arsuri și sunt în procedură de evaluare împreună cu chirurgul plastician”.

Potrivit acestuia şi cel de-al treilea miner rănit usor va fi adus cu o ambulanță la spital.

După evaluarea stării de sănătate a victimelor se va decide dacă se impune sau nu ca răniții să fie transportați spre alte spitale.

Totodată, Secretarul de Stat, RaedArafat, a afirmat că un elicopter SMURD se află la locul exploziei pentru că, în eventualitatea în care se va scoate din subteran cel de al patrulea miner, ar putea fi nevoie de acesta.

“În cazul a două victime din cele trei la reevaluare, s-a constatat că prezintă arsuri mai serioase și urmează a fi aduse la București. Acum decolează elicopterul de la București să-i aducă”, a spus Arafat.

“Păstrăm elicopterul SMURD acolo în eventualitatea că se va scoate victima a patra și va fi nevoie de el”, a mai spus Arafat.

De asemenea, prefectul judeţului Hunedoara,  Fabius Kiszlely,a spus că “Salvatorii mineri profesioniști vor intra în subteran pentru a-l găsi pe cel de-al patrulea miner”.

Cei patru mineri efectuau lucrări de închidere la exploatarea Uricani, iar la momentul producerii deflagrației se aflau pe o galerie între orizonturile 300 și 500.

“Galeria face legătura între orizonturile 300 și 500, iar minerii se aflau la capătul orizontului 300, adică la circa 450 de metri sub pământ. Este vorba de o galerie pe care noi o numim galerie de aeraj”, a explicat primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăiescu.

Conform acestuia, mina Uricani se află într-un program de închidere, iar la sfârșitul acestui an activitatea exploatării trebuie să înceteze.

Operaţiunile de salvare sunt în plină desfăşurare.

Actualizare

“Una dintre victime prezintă arsuri pe 35 — 40% din suprafața corpului, iar cel de-al doilea miner are arsuri pe 8% din suprafața corpului. Arsurile sunt pe față, mâini și picioare. De asemenea, victimele prezintă arsuri ale căilor respiratorii”, a precizat dr. Alin Vasilescu.

Secretarul de stat al MAI, Raed Arafat,  a afirmat că doi dintre  răniții de la mina Uricani vor fi duși la București,  la Spitalul de Arși, iar cel de-al treilea, la Spitalul ‘Bagdasar-Arseni’.

Minerul dat dispărut în urma exploziei de la mina Uricani a fost găsit decedat, a declarat, luni, Raed Arafat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *