CNSLR-Frăția începe strângerea a 500.000 de semnături pentru declanșarea grevei generale în economia națională

Foto: Autolatest.ro

Foto: Autolatest.ro

În proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), se specifică faptul că, contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018.

“Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat”, informează ministerul Muncii, într-un comunicat.

Potrivit calculelor,  aceste măsuri fiscale vor determina valuri de restructurări atât în sistemul privat cât și în cel de stat, ceea ce va însemna pierderea multor locuri de muncă la nivel național. De asemenea, sindicaliștii consideră că prin aplicarea acestor măsuri, salariile vor scădea.

Pe baza acestor previziuni sumbre, sindicatul CNSLR-Frăția a decis începerea procedurilor în vederea declanșării grevei generale în economia națională.

“Biroul Operativ al CNSLR — Frăția, în conformitate cu hotărârea Consiliului Național din data de 30 octombrie 2017, a decis începerea procedurilor în vederea declanșării grevei generale în economia națională pentru următoarele nemulțumiri ale salariaților: scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, și pierderea de locuri de muncă generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuțiilor sociale de la angajator la angajat; imposibilitatea negocierilor sectoriale și intersectoriale ce generează lipsa unei protecții reale ale angajaților, în forma actuală a Legii 62/2011; întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajații unor unități publice de asistență socială și medico-socială de peste 43 luni”, se menționează într-un comunicat al confederației.

Potrivit sursei citate, greva generală va fi susținută în următoarele sectoare de activitate: energie, petrol și gaze, chimie, petrochimie, comunicații, transporturi, lemn și mobilă, textile și pielărie, agricultură, sănătate, învățământ, administrație publică și asistență socială.

Pentru a se declanșa procedura de declanșare a grevei generale trebuie ca CNSLR-Frăția să adune 500.000 de semnături.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *