Izsak Balazs, liderul Consiliului Național Secuiesc, vorbește despre autonomia secuilor și independența Cataloniei. Acuzații grave la adresa UDMR

Foto: Bzi.ro

Izsak Balazs, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), s-a referit la subiecte importante ale momentului, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate portalului transparentnews.ro

Care este părerea dumneavoastră despre ceea ce se întâmplă în Catalonia?

”Am relații de mult timp cu politicieni catalani . Cunoaștem și știm foarte bine că diferă scopul lor de scopul nostru. Sunt de părere că , comparativ cu ce s-a întâmplat în Marea Britanie, în Spania s-a întâmplat un lucru grav. Sunt oameni care au dorit să-și exprime o părere și au fost maltratați. Când spun acest lucru trebuie să ne gândim că prin votul realizat, catalanii nu s-au gândit niciodată la violență. Deci, a fost diferență deosebită între mișcarea bască și cea catalană, în sensul că cea catalană era non-violentă. Nu era permis să se facă o asemenea intervenție și fac comparație cu Marea Britanie unde în mod legal s-a permis referendumul”.

Întrebat dacă vede vreo asemănare între revendicările separatiștilor spanioli și cererile unora dintre liderii maghiari din România, care susțin autonomia pentru zona ce cuprinde județele Harghita, Covasna și Mureș, denumită „Ținutul Secuiesc”, președintele CNS a spus că acest lucru ar trebui să se întâmple, cu ”respectarea statului de drept”.

Referitor la motivațiile revendicărilor, Izsak Balazs a afirmat:

”Dacă am aduna la un loc toate fondurile colectate din impozite și taxe și apoi date instituțiilor culturale maghiare, școlilor maghiare, localităților cu populație preponderent maghiară, atunci în privința gestionarii acestor fonduri publice, am avea de spus un cuvânt ”, a spus președintele CNS.

Potrivit lui Izsak Balazs, colectarea și redistribuirea banilor din bugetul local ar trebui să se facă în baza unor legi date de statul român. În acest context, președintele CNS consideră că UDMR nu duce o politică reprezentativă pentru etnia maghiară, pe care ar trebui s-o reprezinte:

”De multe ori , cred că UDMR nu expune o părere clară a ceea ce frământă etnia maghiară pentru că asta ar însemna să se restrângă puterea pe care o are în mod tacit, și asta cu foarte multe guverne care s-au perindat la conducerea țării din 1990 încoace. Problema autonomiei Ținutului Secuiesc nu este un subiect între români și maghiari. Locuitorii asta așteaptă de la Guvernul și Parlamentul României”

De asemenea, Izsak Balazs a vorbit despre un alt subiect ce a tensionat relațiile politicienilor ungari cu România, anume înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș.

”În privința înființării școlilor bisercești și de retrocedare a instituțiilor …de fapt despre asta ar trebui să fie vorba și nu despre retrocedarea clădirilor. Pentru asta este responsabil statul român. Atunci când România a intrat în Consiliul Europei, la art. 167, dacă mai rețin bine, se face referire clară …una dintre condițiile intrării României era retrocedarea instituțiilor luate de regimul comunist. Școli bisericești maghiare care au fost naționalizate de regimul comunist, astea au fost efectiv confiscate. Angajamentul României acceptat de Consiliul Europei a fost retrocedarea acestor instituții. Deci, fără discuție, rezultatul, scopul…unde se sjunge? În primul rând este în responsabilitatea statului . Cine și ce greșeală face, ce se învârte, dar nu trebuie uitat acel angajament semnat tocmani de dl ministru Meleșcanu la vremea aceea în 1993…dânsul era ministru de externe și deci e obligația statului. Așa cum în 1945 școlile bisericești au fost desființate, tot așa puteau să fie retrocedate instituțiile din clădirile respective și să înceapă să funcționeze tot așa cum au funcționat în perioada interbelică”, a mai afirmat președintele CNS.

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *