Asociaţia Transplantaţilor din România propune ca orice persoană aflată în moarte cerebrală să devină donator, dacă nu şi-a declarat explicit refuzul în timpul vieţii

Foto: Opiniatimisoarei.ro

Foto: Opiniatimisoarei.ro

Donarea de organe este o problemă foarte importantă în toată lumea, reflectată în listele lungi de așteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 70. 000 de persoane cu vârste între 25 și 60 de ani.

Cei mai mulți donatori sunt din Spania și Portugalia, țări cu o medie de 35 de donatori la un milion de locuitori, comparativ cu țările din estul Europei care au 14-15 donatori la un milion de locuitori.

Numai în România, pe listele de așteptare se află peste 2.000 de pacienți pentru rinichi, peste 300 pentru ficat și peste 110 pentru plămâni și inimă.

Însă în ultimii ani și în Europa s-a constatat o stagnare a activității de transplant.

Cum viața are cea mai mare prioritate, oamenii de știință din întreaga lume încearcă să  folosească  cele mai noi descoperiri tehnologice pentru a găsi soluții în rezolvarea acestei probleme.

O echipă științifică internațională a reușit să modifice genetic porcii pentru ca organele lor să fie compatibile cu transplanturi la om.

Acest progres ar putea revoluționa grefarea de organe (inimă, ficat sau plămâni), permițând prelevarea lor de la porci, în loc de donatorii umani care sunt foarte puțini.

Porcii sunt deja folosiți pentru xenotransplanturi ale valvelor cardiace sau de pancreas. Progresele făcute de oamenii de știină în acest domeniu sunt foarte importante, dar încă nu s-a ajuns la nivelul de reușită dorit. Așa că tot varianta găsirii donatorilor este cea mai folosită în clinicile de specialitate.

Cum  donatorii sunt extrem de puțini comparativ cu nesesitățile reale existente în întreaga lume, se încearcă soluții chiar și prin sensibilizarea bisericii.

”Biserica binecuvîntează persoanele care pot face, eventual, asemenea sacrificii, dar în egală măsură, înțelege pe cei care nu pot face aceasta, respectând libertatea de decizie a fiecărui om.

Creștinii, fie ei personal medical, donatori, beneficiari sau intermediari, nu trebuie să promoveze știința fără conștiinta etică și responsabilitate față de demnitatea umană. De aceea, se impune o permanentă priveghere spirituală și pastorală, un discernamant spiritual activ privind scopurile declarate și nedeclarate ale transplantului de organe”, se afirmă pe siteul oficial al Bisericii Ortodoxe Române.

O propunere controversată vine însă, din partea Asociaţiei Transplantaţilor din România. Membrii ONG-ului vor ca orice persoană aflată în moarte cerebrală să devină donator, dacă nu şi-a declarat explicit refuzul în timpul vieţii.

“Ne interesează să fie înlocuit acceptul informat cu acceptul prezumat, pentru că în ţările dezvoltate cum sunt Spania, Croaţia, Belgia, care au cei mai mulţi donatori, e şi datorită modului în care legea îţi permite să prelevezi organele. La noi se întârzie foarte mult prin acceptul informat”, spune Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

În prezent, există şi posibilitatea unei declaraţii la notar, prin care orice persoană poate spune că vrea să devină donator, dar medicii întreabă oricum familia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *