Dragnea și Tăriceanu recunosc statutul de utilitate publică al Casei Regale a României

Foto: Hotnews.ro

Până acum, statutul Casei Regale a României nu a fost reglementat prin lege, în prezent neavând personalitate juridică, astfel că nu este recunoscută ca o instituție a statului.

Faptul că în colaborarea cu instituții publice Casa Regală acționeză asemenea unei persoane fizice creează inconveniente, în lipsa unui statut care să permită colaborarea între două instituții clar reglementate.
În prezent, membrii Familiei Regale sunt implicați în societatea românească prin diferite activități și sunt conectați la viața socială, politică și culturală a României, însă fără o reglementare clară a statutului.

Anul trecut, Guvernul Cioloș a inițiat un proiect de lege pe această temă dar a rămas nefinalizat. Această ideea a fost, însă, preluată de curând ce alianța PSD-ALDE.

“Am discutat cu alteţele lor regale şi am constatat cu amărăciune că, după întâlnirea pe care am avut-o şi eu şi domnul Tăriceanu separat anul trecut, când stabilisem să iniţiem o lege în Parlament, la propunerea dumnealor, atunci Guvernul Cioloş s-a grăbit şi a spus că vor dânşii să iniţieze acel proiect de lege. Am zis să nu ne certăm pe aşa ceva, am zis că aşteptăm să vină proiectul în Parlament, nici până în ziua de azi proiectul nu a plecat de la Guvern, s-a împiedicat în nişte avize. Împreună cu domnul Tăriceanu le-am propus alteţelor lor şi au fost de acord să iniţiem noi proiectul de lege în Parlament pentru a putea totuşi finaliza ceea ce am promis”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

”Casa Regală a României este o instituţie istorică, păstrătoare a tradiţiilor naţionale şi a valorilor statului român. Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari şi la modernizarea statului român. După al Doilea Război Mondial, instaurarea unui regim totalitar în România a fost realizată printr-o veritabilă lovitură de stat care i-a forţat  să plece în exil pe Majestatea sa Regele Mihai şi pe membrii Casei Regale. Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a făcut tot ce i-a stat în puteri să îi facă uitaţi, dar nu a reuşit, după cum o arată ataşamentul românilor faţă de Casa Regală. După 1989, s-a început procesul de a reda Casei Regale rolul pe care îl merită şi de care România are nevoie. În pofida unor paşi importanţi, în prezent Casa Regală a României nu are personalitatea juridică de sine stătătoare, ceea ce produce mari inconveniente, nu numai sieşi, ci şi instituţiilor publice cu care intră în parteneriat”, mai susțin Tăriceanu şi Dragnea.

Inițitiva prevede „recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia”, se arată într-un comunicat a Guvernului.

Odată cu legea inițiată de Guvern se va conferi, Casei Regale a României, un statut clar și beneficii financiare substanțiale. În prezent, activitățile publice ale Casei Regale au finanțare din fonduri proprii și, uneori, din atragerea de fonduri private.

În prezent, Palatul Elisabeta din București este reședința oficială a familiei, oferit ca reședință permanentă regelui Mihai în calitate de fost șef de stat, și ar urma să fie primit pentru folosință gratuită pentru 99 de ani de Casa Regală, potrivit proiectului de lege propus de Guvernul Cioloș și reinițiat de alianța PSD-ALDE.

De asemenea, prin Legea 406/2001 se stabilește ca regele Mihai, în calitate de fost șef al României, să primească pe durata vieții o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată președintelui României în exercițiu.
Prin noua lege, Casa Regală va deveni personalitate juridică de utilitate publică și autonomă, ceea ce îi va permite să primească fonduri de la bugetul de stat pentru cheltuielile de funcționare curentă. În plus, are la dispoziție un post de consilier și un post de secretar, pază și protecție asigurată de SPP și folosința gratuită a unui autoturism.
De asemenea, dacă dupa abdicarea din 1947, regele nu s-a mai adresat decât o singură dată Parlamentului, reglementarea statutului mai prevede ca șeful Casei Regale să fie  invitat cel puțin o dată pe an să ia cuvântul în fața deputaților și senatorilor.
„Aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti. Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, explică Guvernul aflat la conducere.

Proiectul de lege nu prevede drepturi speciale și pentru urmași sau alți membri ai familiei foștilor efi de stat ai României.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au afirmat că acest proiect ar putea fi depus la Parlament chiar săptămâna viitoare sau cel mai târziu peste două săptămâni.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *