România va fi țara organizatoare a Campionatului Mondial de handbal feminin Under-20 din 2020

Foto: ziarelive.ro

Timp de două zile, sâmbătă și duminică, se desfășoară lucrările celei de-a 36-a ediții a Congresului Ordinar al Federației Internaționale de Handbal (IHF), ce are loc în Antalya, Turcia. Ultimul congres a avut loc în 2015, la Sochi, dar atunci nu au avut loc alegeri, acestea fiind programate o dată la patru ani.

În cadrul congresului sunt programate mai multe alegeri: pentru preşedinte, primul vicepreşedinte al forului, două locuri de membru în Comitetul Executiv, trezorier sau membri în diverse comisii.

Fosta componentă a naţionalei României la  handbal, Narcisa Lecuşanu, a fost aleasă, sâmbătă, în funcţia de membru al Comitetului Executiv al IHF.

Pentru cele două locuri disponisibile de membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Internaţionale de Handbal (IHF) au fost trei candidaţi: Bogdan Wenta (Polonia), Frantisek Taborsky (Cehia) şi Narcisa Lecuşanu (România). Candidatura rusului Serghei Şişkarev a fost respinsă, el neîndeplinind toate criteriile cerute, iar Şişkarev a protestat public în timpul şedinţei faţă de decizie. Singurul care a mai făcut parte din Comitetul Executiv este cehul Taborsky, în timp ce ceilalţi doi au candidat pentru prima dată la un loc în Comitetul Executiv.

În urma alegerilor, Narcisa Lecuşanu, care a obţinut cele mai multe voturi, 110 din 146, şi Frantisek Taborsky (87).

”Mulţumesc pentru încrederea acordată şi pentru support. Voi face tot ce pot pentru a-mi aduce cunoştinţele în slujba handbalului. Mulţumesc mult”, a spus Narcisa Lecuşanu după alegere.

România a mai avut de-a lungul timpului un singur reprezentant în Comitetul Executiv al IHF, pe Ioan Kunst Ghermănescu, până în 1997, când a decedat. El a fost şi membru în mai multe comisii ale IHF, precum şi preşedinte al celei de metodică.

Narcisa Lecuşanu (41 de ani) a făcut parte din echipa naţională de handbal a României care a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial din 2005, iar la nivel de club a cucerit Cupa EHF (2007) şi a jucat o finală de Liga Campionilor (2010) cu echipa Oltchim Râmnicu Vâlcea. De-a lungul carierei a mai evoluat la echipe din Macedonia, Germania şi Danemarca.

După încheierea carierei de jucătoare a fost numită director tehnic al naţionalei României, în 2011, iar apoi a intrat în structurile EHF (membru în Comitetul Executiv şi preşedinte Comisia Feminină) şi ale IHF (membru Comisia de Metodică, preşedinte Comisia Feminină), ocupând în paralel şi funcţia de vicepreşedinte al FR Handbal, la care a renunţat când a fost numită secretar de stat în MTS. Activitatea de aproape un an la MTS a încheiat-o în ianuarie 2017.

Tot sâmbătă s-a votat țara organizatoare a Campionatului Mondial de handbal feminin Under-20 din 2020.

Deși au fost câteva discuții contradictorii pe tema  taxei pentru costurile zilnice de participare per fiecare membru de delegaţie, între preşedintele IHF, Hassan Moustafa și şeful FRH, Alexandru Dedu, prezent la congres, România a obținut organizarea Campionatului Mondial de handbal feminin Under-20 din 2020. Din delegația României prezentă la reuniune au făcut parte și vicepreşedinţii Steluţa Luca şi Daniel Georgescu. Taxa de participare  fost stabilită la 125 de franci elvețieni.

București și Brașov sunt cele două orașe propuse de Federația Română de Handbal pentru organizarea acestei importante competiții sportive.

În  România nu a mai fost organizat un Campionat Mondial din 1963, iar faptul că, după 54 de ani țara noastră are onoarea de a fi gaza unei asemenea competiții sportive este o mare victorie.

Mondialul masculin Under-19 din 2021 a fost acordat Greciei.

Egipteanul Hassan Moustafa a fost reales ca președinte al IHF. La un nou mandat de preşedinte a fost un singur candidat, actualul conducător Hassan Moustafa, care a fost reales cu 107 voturi din totalul de 117 exprimate.

Elena Jula

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *