Rusiei îi mai și place România: un album cu imagini din țara noastră a fost premiat la Moscova

Foto: Ziarul Lumina.ro

La începutul lunii noiembrie, la Moscova, a avut loc cea de-a 12-a  ediție  a competiției  ”Luminarea prin carte” adresată editurilor, organizatori fiind  Biserica Ortodoxă Rusă şi Asociaţia Restek pentru expoziţii.

Scopul principal al concursului este mediatizarea noilor publicații religioase, istorice, patriotice și turistice, precum și a literaturii religioase pentru copii și tineri, publicate în ultimul an.

Anul acesta, editurile au participat cu 150 de volume pentru 11 nominalizări. Dintre acestea, experţii au selectat  50 publicaţii autohtone şi străine. Marele Premiu al concursului i-a fost decernat lui Andrei Batalov pentru volumul ”Catedrala Acoperământul Maicii Domnului .Istoriografia și iconografia arhitecturii”.

Ceremonia de decernare a premiilor s-a desfăşurat în Sala Sergievski a celei mai mari biserici ortodoxe din Rusia: Catedrala Iisus Hristos Mântuitorul.

La ceremonia de premiere au participat aproximativ 150 de persoane, printre care s-au aflat Mitropolitul Clement de Kaluga și Borovsk, preşedintele Consiliului pentru publicaţii al Patriarhiei Moscovei, reprezentanţi ai Asociaţiei Restek pentru expoziţii, ai Agenţiei Federale pentru presă şi mass-media a Guvernului rus, precum şi rectorul Universităţii de Stat pentru Arta Tipografică din Moscova.

Mitropolia Ortodoxă a Poloniei a obținut locul I la categoria ”Cea mai bună carte ilustrată” cu albumul ”Culorile Ortodoxiei. România”, care  este al 5-lea album dintr-o serie de publicaţii care promovează frumuseţea şi diversitatea ortodoxiei în diferite colţuri ale lumii. Premiul a fost transmis, în numele editurii, de către  Prof. Elena Fedukina, unul dintre traducătorii albumului.

Acesta este cel de-al 9-lea premiu obținut de Biserica Ortodoxă din Polonia în cei 8 ani de participare la această competiție.

Prima ediție a concursului a avut loc în anul 2005,  cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii.

Elena Jula

One Reply to “Rusiei îi mai și place România: un album cu imagini din țara noastră a fost premiat la Moscova”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *