Ziua mondială a luptei împotriva diabetului zaharat

Foto: Jurnalul.ro

Foto: Jurnalul.ro

Din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet (FID), data de 14 noiembrie a fost declarată ” Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat”. În anul 1991 la data de 14 noiembrie această zi a fost evidențiată la inițiativa FID si propusă forurilor mondiale pentru a deveni oficială. ). A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006.

Lumea se confruntă cu o epidemie fără precedent a diabetului zaharat. Federația Internațională a Diabetului estimează că, în 2015, s-au înregistrat 415 milioane de adulți cu diabet zaharat la nivel mondial. La fiecare 7 secunde, un om moare din cauza diabetului, iar 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii). Peste o treime dintre cei 415 de milioane de diabetici din întreaga lume va dezvolta o formă de retinopatie diabetică – o complicație a diabetului zaharat, care poate duce la degradarea vederii și orbire. Mai mult de 93 de milioane de adulți sau unul din trei, care trăiesc în prezent cu diabet zaharat, au retinopatie diabetică. Gestionarea corectă a diabetului zaharat și screening-ul  retinopatiei diabetice contribuie la prevenirea pierderii vederii și cecității.

11% dintre adulții români au diabet, cu 27% mai mult decât media europeană.

De aceea, dacă sunt observate simptomele specifice: sete puternică, urinări frecvente, oboseală accentuată, lipsa energiei, senzație de foame continuă, vedere încețoșată, scădere bruscă în greutate, ar trebuie consultat un specialist!

Diabetul zaharat, boală care afectează aproximativ 800.000 de români, este cauzat de deficitul relativ sau absolut al insulinei sau ineficiența acestui hormon.

În România, există o îndelungată tradiție dedicată cercetării și tratării acestei boli. În 1921, profesorul Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Savantul român a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa, injecția cu insulină, a salvat zeci de milioane de vieți.

Societatea Română de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice a fost fondată în 1957. Anul 1967 înseamnă înființarea specialității de diabet, nutriție și boli metabolice, în România, care, din 1970, se regăsește ca specialitate independentă în nomenclatorul de specialități al MS.

Majoritatea cazurilor sunt reprezentate de diabetul tip 2, patologie considerată secundară stilului de viață modern. La fiecare pacient cu diabet tip 2 diagnosticat există cel puțin o persoană care nu a fost încă diagnosticată.

Vestea bună, potrivit FID, este că mai bine de 70% din cazurile de diabet de tipul 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care neapărat trebuie să includă, printre altele, practicarea exercițiilor fizice, menținerea unei greutăți normale și evitarea fumatului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *