S-a stins o mare stea a culturii românești. Stela Popescu a murit

Foto: cancan.ro

Joi, 23 noiembrie 2017, va rămâne data la care lumea teatrului și a cinematografiei românești  a pierdut una dintre cele mai mari și mai complexe artiste, Stelea Popescu.

La ora15.32, o voce de femeie anunța îngrozită la 112 că în strada Alexandru Donici a fost găsită o persoană de sex feminin, probabil decedată. Au fost trimise la fața locului două echipaje SMURD (tip B și C).  Nu au fost întreprinse manevre de resuscitare, a precizat ISU București Ilfov. Potrivit afirmațiilor personalului de pe ambulanță, Stela Popescu a decedat cu câteva ore înainte de anunțul înfiorător prin care se cerea ajutor la 112, din cauza unor grave probleme respiratorii.

Stela Popescu, fusese găsită prăbușită în holul casei sale, de către nepoata ei care venise în vizită la artistă. Stela Popescu avea să împlinească 82 de ani peste o lună de zile.

Stela Popescu s-a născut în anul 1935, într-o familie de învățători modești, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei considerat intelectual, deci dușman de clasă, este deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Brașov. Stela avea atunci cinci ani. Artista își amintea într-un interviu despre venirea în România, pe când era copil, alături de mama ei, de pierderea tatălui și apoi de regăsire.

Pentru mine, mama era Dumnezeu. Toată viața a foast așa. Ce a vrut mama, ce-a zis mama era sfânt pentru mine. Pentru că mama avea un sens al adevărului și era sinceră. Spunea totul: N-avem pom de Crăciun. Da, ce, îți trebuie pom? Îți trebuie ciorăpei, ai nevoie de-o bluziță și de niște papucei și lasă, că facem noi un Crăciun extraordinar. Și, gata, nu se mai discuta – n-avem pom. […] Era un personaj mama“.

În 1953, susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki”, la care renunță după un an și jumătate când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne.

În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până in 1969 joacă la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”.

În 1969, Stela părăsește Revista și se angajează la Teatrul de Comedie, ceea ce nu o împiedică să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română din 1963 până în prezent.

În paralel, susține și o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969, la puțin timp după divorțul de Dan Puican.

Totodată, joacă în celebra serie de spectacole “Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema. La Teatrul de Comedie joacă din 1969 până în 1993, când revine la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, unde a lucrat până la finalul vieții.

Între anii 1971 și 1979 face cuplu, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate.

La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului pentru întreaga carieră.

În anul 2016, la propunerea Forumul Muzical Român, Primăria Capitalei aprobă înființarea unui teatru care poartă numele marii artiste, Stela Popescu.

Actorul Alexandru Arșinel, partenerul de scenă al Stelei Popescu, a declarat  că trupul artistei va fi depus la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” din București, iar sâmbătă va fi dus la Cernica, unde va fi înmormântată duminică, alături de soțul ei.

”Am avut un spectacol zilele astea, nu ne vine a crede. Este o mare dramă pentru toți cei care au iubit-o, dar pentru mine vă dați seama. Stela a fost unică și nu îmi găsesc cuvintele pentru a o defini în lumea asta românească (…) A fost un om extraordinar, atât trebuie să știți și a dispărut jumătatea cealaltă. (…) Vorbeam în fiecare zi, se simțea bine. Tocmai hotărâsem să discutăm despre ce vom face în Spania pe 1 decembrie (…) Ea niciodată nu dădea semne de oboseală”, a spus Alexandru Arșinel.

La aflarea tristei vești, actorul Florin Piersic a fost extrem de emoționat amintindu-și de cea care i-a fost întreaga viață o foarte bună prietenă și l-a susținut deseori.

“A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune ‘nu’ nimănui”, a spus Piersic.

El a adăugat că este “o zi foarte tristă” aceasta în care a murit “o actriță foarte talentată, care a interpretat multe roluri pe scenele României și în filme”.

“Nu-mi găsesc cuvintele. Eu care am făcut film, am făcut spectacole în țară și străinătate cu ea, acum câteva zile am stat de vorbă cu ea, niciodată nu s-a văitat. Era genul de om care nu se văita, că o doare, că n-are aia, că merge la doctor, nu, era plină de viață, avea un tonus foarte bun. Eu, când mă întâlneam cu ea, îmi dădea viață, oricât de supărat aș fi fost, mă injecta cu bună dispoziție. Vezi, Dumnezeu a fost nedrept cu ea, a luat-o prea brusc. Uneori poate e bine așa, așa cum și colegul meu Hossu a murit pe scenă, asta e bine ca să nu mai sufere ceilalți în jurul meu, sau să mă compătimească. Noi suntem puțin vanitoși, niște caractere mai puternice și nu suportăm să ne compătimească”, a declarat Ion Dichiseanu.

Stela Popescu va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai tonice personalități artistice, un talent irepetabil și o mare valoare a culturii românești.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *