Actriţa Cristina Stamate, în vârstă de 71 de ani, a murit la Spitalul Floreasca

Foto: Antena3.ro

Sfârșitul lui noiembrie a fost de coșmar pentru teatrul românesc! Comedia a pierdut, în numai cinci zile, două dintre cele mai mari actrițe: Stela Popescu și Cristina Stamate. După decesul  Stelei Popescu, acum o altă mare actriţă, Cristina Stamate, ne-a părăsit, după o perioadă îndelungată de suferinţă.

Nu ştiu ce forţă aveţi, impactul pe care trebuie să-l aibă presa, dar aş vrea să vă adresaţi celui de sus să se oprească. Nu mai rezistăm. E prea mult. Cristina a fost o actriţă excepţională de revistă. De un temperament fantastic, de o corectitudine şi o colegialitate cum rar se găsesc. Era oricând dispusă să sară în ajutor, oricând dispusă să renunţe ea în favoarea cuiva. O fată extrem, extrem de generoasă şi un mare talent, bineînţeles”, a spus Alexandru Arşinel la aflarea veștii că buna sa prietenă și colegă Cristina Stamate s-a stins din viață.

Actriţa Cristina Stamate, în vârstă de 71 de ani, a murit la Spitalul Floreasca, luni dimineaţă, la 4 zile după decesul Stelei Popescu. Actriţa a fost internată de câteva zile, în stare gravă, fiind adusă de un echipaj SMURD. Potrivit unor surse medicale, actrita era inconştientă, deshidratată, cu hipertensiune. Avea mai multe afecţiuni şi era internată la Secţia de Terapie Intensivă a unităţii medicale.

Surse medicale au declarat că actriţa Cristina Stamate avea multiple suferinţe, printre care un accident vascular cerebral şi probleme cardiace. Încă de la internarea ei, în secţia de Terapie Intensivă, prognosticul a fost rezervat.

În 2016 Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis, intervenţia a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac.

S-a chinuit groaznic în ultima perioadă, iar la spital i-a fost și mai greu! A fost susținută doar de aparate până azi de dimineață, când inima i-a cedat! Pe de altă parte, înfiorator este și nu poți să nu o spui, căci este strigător la cer, atunci când Cristinei i s-a făcut rău joi de dimineață și femeia care statea cu ea a chemat ambulanța, acasă la Cristina a venit o mașină fară doctor, doar cu un asistent!!! Cumplit, căci regretata artistă s-a mai chinuit încă o oră, până când un echipaj SMURD, dotat corespunzator a venit să o consulte, să îi dea o medicație și să o transporte la clinică! În toată perioada, ea nu facea decât să geamă și de multe ori avea momente de confuzie, când nici nu mai recunoștea pe nimeni! Intervențiile ulterioare ale doctorilor de la Floreasca nu au mai putut-o ajuta sa trăiască”, a dezvaluit un apropiat de-al Cristinei Stamate.

“Îmi vine în minte acum un gând dureros. Nu știu ce se întâmplă, parcă e un blestem asupra Teatrului de Revistă ‘Constantin Tănase’, care e un teatru minunat, dar parcă pentru durerea care îl încearcă în aceste zile pe Alexandru Arșinel, directorul teatrului, care o pierde pe Stela Popescu, cea mai bună actriță a teatrului și partenera sa, acum o pierde pe Cristina Stamate, altă stea a teatrului și, iată, îmi dau seama că la un moment dat o să rămână teatrele din București fără marile vedete, fără vedetele longevive, cele care ne-au încântat existența de-a lungul deceniilor”, a spus Octavian Ursulescu.

A absolvit IATC în 1967 și a jucat toată viața la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din București, apărând în numeroase spectacole, cum ar fi Arca lui Nae și Vasile, Bufonii Regelui, Idolul femeilor, Revista Revistelor și Vara nu-i ca iarna.

De-a lungul carierei, a apărut însă și în filme ca ”Grăbește-te încet”, în 1981, și ”Secretul lui Bachus”, în 1984. De asemenea, actriţa a scris şi volumul “Femeia Hopa Mitică”.

Artista locuia singură într-un apartament de 60 de metri pătrați chiar în buricul Capitalei, la doi pași de Sala Palatului.

Cristina Stamate chiar dacă a fost o artistă foarte iubită de public și înconjurată cu admirație de multă lume, a avut un mare regret și anume, nu a avut copii.

„Regret pentru că am avut stupiditatea, deci prostia, mi-o taxez grav, că nu am făcut copil, dorindu-mi foarte tare această meserie, să exist în această meserie, și am amânat tot timpul bucuria unui copil pentru un turneu în străinătate, pentru o nouă premieră, pentru un nou proiect”, a mărturisit  Cristina Stamate într-un interviu.

“Eu cred că viaţa e foarte comică. Te apucă şi râsul când vezi ce se întâmplă în jur. E plină de umor, e un joc de-a râsul plânsul, din care eu găsesc mai ales motivele de râs. Eu cred, de altfel, că umorul ne e specific nouă, ca neam. Avem mişto-ul în sânge. Atu-ul meu este că eu am umor şi în viaţa de zi cu zi, nu doar pe scenă. Oricât de neagră ar fi viaţa, tot găsesc de ce să fac haz. N-aş suporta să mă afişez în faţa altora deprimată şi plângăcioasă. E sub demnitatea mea. Asta e diferenţa între englezi, să zicem, şi români. Englezii se salută cu “Ce mai faci?”. “Bine!”, românii cu “Ce mai faci?”. “Pai uite, mi s-a spart ţeava de la bucătărie, m-a înşelat bărbatul, am uitat mâncarea pe foc!”, declara Cristina Stamate în Formula As.

Această actriță care s-a jucat cu viața întotdeauna, avea frică de momentul în care și ea, ca fiecare dintre noi, oamenii, va trebui să spună ”adio” vieții: “Că mor, mă nenică, de aia mi-a fost frică. Am plecat de acasă, mă uitam pe geam: poate-i ultimul copac pe care îl văd, ultimul candelabru, ultima lumină”, spunea Cristina Stamate, în urmă cu doi ani când i s-a făcut operația pe cord deschis….și au trecut numai doi ani de atunci.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *