Prima echipă românească ce traversează Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle este gata de start

Foto: Click.ro

Andrei Roșu, Ionuț, Vasile Oprișan și Marius sunt cei patru temerari români care vor participa la cea mai dură cursă de canotaj din lume, Atlantic Challenge. Startul se dă pe 12 decembrie. Ei vor traversa Oceanul Atlantic în 60 de zile, pe o barcă cu vâsle. Așadar, sărbătorile de iarnă le vor petrece vâslind printre rechini și înfruntând  multe primejdii în cea mai mare aventură a vieții lor.

Echipa va vâsli peste 5.000 de km pe traseul La Gomera, Insulele Canare – Antigua, Caraibe. Pentru această cursă de excepție cei patru români s-au pregătit doi ani.

Atlantic Challenge are reguli foarte stricte: echipa nu va primi niciun ajutor din exterior în timpul cursei, iar membrii vor vâsli în schimburi de două ore, non-stop. Recordul a fost de 37 de zile. Vor fi nevoiți să mănânce mâncare uscată rehidratată și să desalinizeze apa oceanului pentru a o bea.

În weekendul 1-3 septembrie a avut loc la Limanu inspecția tehnică a bărcii Maria, un proces obligatoriu (și eliminatoriu) pentru toți participanții la ediția 2017 a cursei Atlantic Challenge. Din partea organizatorilor a participat Lee Fudge, Safety & Duty Officer, un fost participant la această cursă, care se ocupă de mai bine de 10 ani de cursuri, proceduri, verificări și sprijin tehnic pentru concurenți.

Lee a verificat atât structura bărcii și dimensiunile acesteia pentru a vedea dacă se încadrează în standardele cursei cât și echipamentul de navigație, de comunicație și de siguranță, circuitele electrice, accesoriile și hrana liofilizată.

Concluzia inspecției a fost că “barca este într-o stare foarte bună și este pregătită pentru cursă”. Atașat raportului, băieții au primit și o scurtă listă de recomandări privind îmbunătățirea anumitor componente și accesorii ale ambarcațiunii.

Întreaga aventură a pornit de la o idee umanitară a maratonistului Andrei Roşu care s-a hotărât să se înscrie în cea mai dură cursă de vâslit din lume, Atlantic Challange. Auzise de cursă cu mai mulți ani în urma.

Andrei Roșu are 39 ani și e primul român care a traversat înot Canalul Mânecii în 2015.

A câștigat locul trei în tandem la maratonul Polul Nord din 2016.

Pentru Atlantic Challange a căutat colegi pentru a forma echipa cerută de regulament.

Antrenamentul l-au făcut la Marea Neagră unde au mers în fiecare weekend să vâslească.

Ei au stabilit, în iunie 2017, și un nou record de viteză, la traversarea Mării Negre într-o barcă cu vâsle. Călătoria preconizată pentru două săptămâni ei au făcut-o  în 11 zile 6 ore şi 1 minut și au vâslit 1200 de km de la Limanu până în Batumi, Georgia.

De data aceasta, cei patru temerari vor să devină prima echipă românească ce traversează Atlanticul într-o barcă cu vâsle.

Prin eforturile lor, ei încearcă să strângă bani pentru construirea unui spital pentru copii diagnosticați cu boli rare,  un campus socio-medical la Adunaţii Copăceni. Pentru îndeplinirea scopului propus, tinerii au fost încurajați de familii și prieteni. Aceștia le-au promis că le vor fi alături la start, dar și la finish.

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *