Un maratonist român de etnie maghiară aleargă de la Aiud la Alba Iulia în semn de respect pentru Ziua Naţională a României

Foto: ZiarulUnirea.ro

Foto: ZiarulUnirea.ro

Ultramaratonistul român de etnie maghiară, Levente Polgar, din Aiud, cu siguranţă este un exemplu pentru foarte mulţi conaţionali de-ai noştri.

Levi, aşa cum îi spun prietenii,  va alerga pentru al treilea an consecutiv, de 1 Decembrie, pe traseul Aiud – Alba Iulia, până la  Sala Unirii, el lansând și o invitație oricui dorește să i se alăture în acest gest prin care își arată respectul față de Ziua Națională a României.

“Prin gestul meu, vreau să transmit un mesaj de pace, de unitate între etnii, de conviețuire în armonie. Nu ne interesează ura. Eu port în mine două etnii. Noi nu avem probleme aici (în Transilvania — n.r.), cum că unul e român, altul e ungur. Astea sunt povești, noi ne avem bine, trăim bine împreună”, a declarat Levi.

Levi a creat și un eveniment pe pagina sa de pe o rețea de socializare, “Aleargă de 1 Decembrie de la Aiud la Alba Iulia”, unde menționează că startul se va da la ora 7,00, din parcarea Colegiului Bethlen Gabor. El mai spune că oricine dorește să i se alăture poate să facă acest lucru de unde dorește, ținând cont de lungimea traseului, invitându-i pe cei în cauză să poarte asupra lor și câte un steag tricolor. De altfel, ca în fiecare an, și de această dată, Polgar Levente va alerga ținând în mâna stângă drapelul României.

Povestea lui Levente Polgar, poate reprezenta oricând o lecţie de viaţă, un exemplu pentru cei care cred că nu pot depăşi problemele. Rămas fără mâna dreaptă la numai şase ani, Levi,  este un om care încearcă să treacă peste multe greutăţi. De peste zece ani, tânărul aleargă în competiţii extreme pe creste dificile, fiind singurul ultramaratonist montan din lume cu dizabilităţi. În spatele activităţii lui sportive stau, de foarte multe ori, cauze sociale pe care încearcă să le susţină. Uneori aleargă pentru copiii bolnavi de cancer, alteori pentru copii cu nevoi speciale, iar în timpul liber ajută bătrânii nevoiaşi şi familiile sărace din oraşul său.

Ideea de a alerga de Ziua Naţională a României, pe ruta amintită i-a venit în urmă cu trei ani.

Dacă în 2015 a străbătut de unul singur, în circa trei ore, cei peste 30 de kilometri, iar anul trecut el a avut un coleg de alergare, un angajat al Penitenciarului Aiud, Mircea Mureșan, anul acesta sunt semnale că grupul va fi unul mult mai mare.

Levi  își dorește să alerge în cea mai dură competiție din lume, 6633 Arctic Ultra. El a fost acceptat de organizatori, însă trebuie mai întâi să achite taxa de înscriere, în valoare de 3.200 de lire sterline, pentru a fi validat la această competiție. Tânărul este singurul sportiv cu handicap acceptat în principiu de organizatori pentru a participa la competiția de la Cercul Polar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *