Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, din nou urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu

Foto: Ziuadeconstanta.ro

Foto: Ziuadeconstanta.ro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus urmărirea penală față de primarul municipiului Constanța, Făgădău Decebal, a fostului primar, Mazăre Radu Ștefan și a unor angajați ai primăriei pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, faptă asimilată infracțiunilor de corupție. Fostul primar Radu Mazăre este acuzat de procurorii DNA de complicitate la infracțiunea amintită.

Potrivit unui comunicat emis de DNA -”Pe plaja din stațiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, a fost construit, cu nerespectarea dispozițiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța”.

Scandalul a pornit de la o societate constructoare care i-a acționat în judecată pe cei menționați, cerând anularea autorizației de construire pe motiv că aceasta a fost emisă ilegal deoarece încalcă dispozițiile legale privitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere și servitute privind distanța dintre construcții.

În anul 2012, Curtea de Apel Constanța, autorizația de construire emisă de Primăria municipiului Constanța a fost desființată.

Instanța a reținut că, la emiterea autorizației de construire, nu s-a respectat interdicția de a construi în interiorul zonei de protecție și că amplasarea imobilului este situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcții.

Întocmirea și eliberarea certificatului de urbanism a fost semnat de Radu Mazăre, la data de 02.07.2013, în calitate de primar la acea dată și de suspecta Luiza Elena Tănase în calitate de arhitect șef. Actul a fost întocmit pentru eliberarea unei noi autorizații de contrucție pentru imobilul în cauză, fapt care s-a și produs în luna septembrie a acelui an.

Și această autorizație a fost anulată de către Tribunalul Constanța, prin sentința civilă nr.745/2016.

Suspiciunea comiterii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu de către persoanele menționate are în vedere că, la data de 02.07.2013, Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar și Tănase Luiza Elena, în calitate de arhitect șef al primăriei municipiului Constanța, au semnat, cu încălcarea prevederilor legale, certificatul de urbanism în favoarea societății care a ridicat imobilul în regim P+5E-6E de pe plajă.

”În certificat s-a menționat, în mod nereal, că nu există zone protejate, drepturi de servitute sau interdicții de construire, astfel cum se reținuse în mod irevocabil decizia civilă a Curții de Apel Constanța, din 2012. Certificatul de urbanism nu a fost redactat în baza cererii și a documentației complete depuse, în concordanță cu situația reală din teren la data solicitării. Certificatul de urbanism respectiv, emis cu încălcarea prevederilor legale era un înscris absolut necesar eliberării autorizației de construire din anul 2013, în favoarea firmei care a construit imobilul de lux de pe plajă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *