Declarație șocantă din partea unui martor în cazul presupușilor atentatori de la Târgu Secuiesc: ”Mi-e frică pentru viața mea și a familiei mele”

Beke Istvan Attila, Sebestyen Teleki Istvan și Szocs Zoltan. Foto: maszol.ro

Trecutul

Prin sentința Curții de Apel București, acuzații Szocs Zoltan și Beke Istvan, lider și respectiv membru din conducere ai grupării din Transilvania ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM), au fost condamnați la 10 luni și 8 zile, respectiv 11 luni și 6 zile închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzați că intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc, nu a fost mulțumitoare, nici pentru apărare și nici pentru procurori. Conform instanței de judecată, s-a luat în considerare perioada în care cei doi inculpați, Szocs Zoltan și Beke Istvan, au stat în arest preventiv și arest la domiciliu, pedepsele fiind asimilate ca fiind deja executate. De asemenea, judecătorii au mai dispus confiscarea de la Beke Istvan a materialelor pirotehnice găsite la locuința lui de procurorii DIICOT, cei doi fiind obligați să achite și câte 10 mii de lei cheltuieli judiciare.

Dosarul, aflat în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut ultima înfățișare în data de 8 decembrie, ocazie cu care au fost reaudiați martorii Istvan Hodor și Szabolcs Bandi.

Străinul care instruiește

Cu ocazia audierilor, Szabolcs Bandi a menționat că în vara anului 2015, nucleul HVIM din Târgu Secuiesc ar fi fost chemat la discuții de către un maghiar din străinătate, Sebestyen Teleki Istvan, care le-a spus răspicat că este nevoie de acțiuni mult mai dure pentru a-și duce la îndeplinire țelul lor (anume revizuirea Trianonului și realipirea Transilvaniei la Ungaria – n.r.). Adică, e nevoie de atentate, împotriva infrastructurii românești. A fost adusă în discuție aruncarea în aer a unei conducte de gaz, ce traversa Carpații, în zona Covasna, către Republica Moldova. În felul acesta, HVIM ar fi urmat să atragă atenția și, mai ales, sprijinul unor organizații ce nu simpatizează România, din țări precum Rusia. Deși ar fi plecat de la întâlnire speriați, cu un gust amar și afirmând că Sebestyen Teleki Istvan este un nebun, și ar fi bine să fie evitat, Szocs Zoltan, fostul lider HVIM, a părut că ar fi reanalizat în timp ideile acestuia și a readus în discuție elementele propuse de Sebestyen Teleki Istvan. Aceasta chiar în cadrul întâlnirii din 10 octombrie 2015, la care s-a dezbătut realizarea unei explozii de 1 Decembrie același an, în timpul paradei de onorare a Zilei Naționale a României. Se pare că „instructorul străin” ar fi inoculat foarte eficient mintea înfierbântată de naționalism șovin a tinerilor HVIM-iști, iar ideea confecționării unui dispozitiv exploziv ar fi avut la origine chiar discuțiile cu acesta. Motivația propusă în vara lui 2015? Atenția, cea care rămâne determinantă și în octombrie 2015.

Amenințări

Primul martor audiat a fost Szabolcs Bandi, care a menținut declarațiile date anterior în timpul anchetei și la Tribunalul București. El a menționat, totuși, că simte că viața lui și a familiei sale este primejduită, din cauza declarațiilor date anul trecut în fața procurorilor DIICOT. De atunci, primește necontenit mesaje de amenințare, atât din România cât și din Ungaria. Se fac referiri la el de genul: ”Trebuie prins” și ”Trebuie spânzurat”, iar ultimele mesaje de amenințare au fost primite chiar în seara zilei de 6 decembrie. În acestea i se spunea: ”Ai grijă ce vorbești la București (ca martor la ICCJ – n.r.), pentru că știm unde și când umbli” și ”Ai grijă de mica ta familie”. A doua zi, după primirea acestor mesaje, Beke Istvan ar fi postat pe Facebook lucruri denigratoare la adresa lui Bandi, ceea ce ar îndrepta bănuielile chiar asupra acestuia.

„Beke a vorbit despre mine la toți prietenii și membrii HVIM, afirmând că nu am bani să-mi plătesc ratele la bancă și primesc bani de la DIICOT, ca să declar împotriva lor. De atunci am devenit ținta tuturor membrilor HVIM. Mi-e frică pentru mine și pentru familia mea”, a declarat Szabolcs Bandi.

Întrebat de judecător dacă mai are ceva de completat la declarațiile sale, martorul Bandi Szabolcs a mai spus că inculpatul Beke Istvan l-a șicanat în trafic, existând pericolul real de a se întâmpla un accident. Astfel, Bandi a relatat că, deplasându-se cu autoturismul propriu, a fost ajuns din urmă de Beke, care, pentru a-l intimida, la o trecere peste cale ferată, a făcut o depășire ilegală și periculoasă. Astfel de șicane în trafic ar fi fost repetate și cu alte ocazii.

„Beke a mai fost implicat într-un accident rutier în care o persoană a decedat. Nu stiu dacă Beke a fost atunci vinovat sau nu, dar nu doresc să mi se provoace și mie un accident”, a mai afirmat martorul.

Extremiștii deranjați că se împământenește 1 Decembrie

Una dintre întrebările importante puse de judecător martorului, a fost referitoare la motivul pentru care inculpații doreau să deruleze un asemenea plan pentru data de 1 decembrie 2015.

”Voiam să atragem atenția la autorități, la mass – media… la toată lumea. Ideea a fost a lui Szocs Zoltan, care a spus că până în 2014 nu a avut niciodată loc vreo ceremonie la 1 decembrie. Și nu doream ca acest lucru să devină o regulă”.

La întrebarea judecătorului ”de ce a avut această idee?”, Bandi Szabolcs a răspuns că: ”În Târgu Secuiesc sunt majoritari maghiarii”. Adică, am spune noi, sărbătorile românești deranjează obrazul fin, extremist.

Uitarea, ca pedeapsă

Cel de-al doilea martor, Istvan Hodor, a răspuns la toate întrebările judecătorului și ale procurorului, prin ”Nu știu” sau ”Nu”.

Vădit nedumerit, procurorul l-a întrebat ”cum se face că la anchetă și la tribunal ați răspuns la întrebări, iar acum nu mai știți nimic?”

Martorul a afirmat că are probleme de memorie, dar, chestionat de procuror, a recunoscut că nu a fost la vreun medic specialist, nu are un diagnostic anume și nici nu urmează vreun tratament medicamentos pentru această problemă.

Pentru cine a dorit să ia parte și să cunoască mai multe despre proces, depozițiile lui Hodor Istvan au adus amuzant de mult cu răspunsurile date de martorul sub acoperire (- „Nu știu”, – „Nu îmi amintesc”…), în fața primei instanțe.

Iar la ședința viitoare, care urmează a avea loc pe data de 9 februarie 2018, va fi reaudiat chiar martorul protejat. Oare va spune ceva nemaiauzit?…

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *