Un nou val de scumpiri de la 1 ianuarie 2018. Piața de energie electrică va fi complet liberalizată, iar pentru prima lună din noul an tarifele vor fi mai mari cu 13%

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

Scumpirile care au venit pe parcursul anului 2017 după metoda bulgărelui de zăpadă, continuă și în anul următor. Cu 1 ianuarie prețul energiei electrice pentru consumatori care sunt alimentați în regim de serviciu universal se va majora. În România sunt 8,4 milioane de consumatori casnici dintre care 6,7 milioane sunt arondați la furnizorii așa-ziși tradiționali.

Statul, prin Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie(ANRE), îşi pierde pârghia de manevră asupra preţului de achiziţie a energiei, furnizorii urmând să le livreze românilor o marfă pe care trebuie să o procure la ce preţ ştiu ei mai bine.

În mod normal, furnizorii ar trebui să facă achiziţiile de energie de la cea mai ieftină sursă. Însă oricând se pot petrece evenimente neprevăzute în piaţă, care pot urca sau coborî – de obicei, urca – preţul energiei.

Tarifele lor sunt făcute pentru ca aceste firme să facă profit perpetuu, iar ajustarea nu se face decât, cel mult, de două ori pe an de către ANRE, or, preţurile de la bursă se pot modifica spectaculos şi într-o lună, după cum am mai văzut. Din datele financiare ale ultimilor ani, distribuitorii au o marjă constantă de profit de 20-25%.

De la 1 ianuarie 2018 însă, orice modificare a preţului de achiziţie a energiei se va vedea în aceeaşi lună în factură (4 lei în preţul final la o ajustare a mărfii cu 10 lei), deşi scăderea sau creşterea tarifelor de reţea se poate face doar bianual.

Licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) s-au finalizat marți, iar OPCOM a publicat prețurile de închidere.

Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 — 24:00, prețul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an.

Prețul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 și 24:00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în creștere cu 13%.

De la 1 ianuarie, piața de energie va fi complet liberalizată, iar populația care până acum era în regim reglementat va primi energie la prețurile la care se închid licitațiile pe PCSU.

Și cum veștile proaste nu vin niciodată singure, tot de la 1 ianuarie 2018, subvenția la gigacalorie va fi eliminată, iar energia termică va înregistra majorări masive.

Lucian Ionescu

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *