România susține ajutoarele acordate Republicii Moldova

Foto: Canal2.md

În ultimii zece ani, mai multe proiecte proiecte privind modernizarea sistemului de control și monitorizare sanitar-veterinară din Republica Moldova, au fost finanțate de România. Pentru ca să corespundă standardelor europene, în acest domeniu de activitate, Republica Moldova are nevoie de fonduri pe care România s-a angajat să le asigure. Trebuie menționat ca, după venirea la putere în R. Moldova a forțelor pro-europene, Rusia a instaurat o blocadă, prin care produsele moldovenești nu mai erau primite pe piața rusă, pentru a crea probleme financiare serioase, care să facă locuitorii să dorească rămânerea în sfera rusă de conducere.

Stelian Caramitru, secretarul general al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România, a raportat astăzi, în cadrul evenimentului de închidere a două dintre proiectele bilaterale România – Republica Moldova, derulate între Autoritatea pe care o reprezintă și Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din R. Moldova, că ajutorul Bucureștiului a constat în instruirea specialiștilor basarabeni, procurarea de echipament și transformarea sistemului de control din stânga Prutului în unul eficient.

Dar, acesta nu este un caz singular în care România acordă sprijin financiar, material și logistic fraților moldoveni de peste Prut. De curând, Guvernul României a alocat 400 de mii de euro pentru inaugurarea, la Chișinău, a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol și producția de origine non-animală.

Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a declarat în cadrul aceluiași eveniment că scopul acestui sprijin este întărirea capacităților sistemului de control și monitorizare sanitar-veterinară din R. Moldova, în conformitate cu standardele europene, astfel încât agenții economici din statul con-genere să poată exporta produsele pe piața Uniunii Europene, beneficiind din plin de posibilitățile pe care le oferă Acordul de asociere cu UE.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *