Șocant! Înainte ca duhovnicul Arsenie Boca să fie declarat ”sfânt”, a devenit marcă înregistrată pentru un ungur

Foto: Opinia Timisoarei.ro

Nu cred să existe român care să nu fi auzit despre cine a fost duhovnicul Arsenie Boca. Cel puțin, în ultimii 10 ani, mormântul de la mânăstirea Prislop, unde este îngropat Arsenie Boca, a fost vizitat de cel puțin trei milioane de pelerini. La afluxul mare de persoane care au trecut poarta mânăstirii au apărut aproape instantaneu mici afaceri prin comercializarea așa ziselor ”amintiri”, de la iconițe până la lănțișoare cu pandantive reprezentându-l pe duhovnic.

În timpul verii, mai ales, când pelerinajele sunt în flux continuu la mormântul duhovnicului, chioșcurile unde se comercializează suveniruri reprezentative sunt parcă insuficiente. Profitul este cu siguranță pe măsură.

Un cetățean ungur, Andor Șandor, s-a gândit că nu mai are loc în perimetrul târgului pentru a intra și el în afacere, așa că s-a gândit la o modalitate și mai bănoasă, adică, toți comercianții de ”amintiri” de la Prislop și nu numai, să-i de-a lui o cotă parte. Cum a făcut? Foarte simplu.

Andor Șandor, reprezentant al Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, susține că este deținătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcii” Părintele Arsenie Boca, înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) și le cere celor care se folosesc de ea să intre în posesia unei licențe din partea acestei societăți.

Acum, comercianţii de suveniruri şi instituţiile care folosesc „marca Arsenie Boca” sunt ameninţaţi cu plângeri penale şi chemarea în instanţă.

Mai mulţi comercianţi de suveniruri care îşi desfăşoară activitatea în târgul de lângă Mănăstirea Prislop au primit notificări de la o casă de avocatură, în numele unei firme din Marea Britanie, în care au fost anunţaţi că nu mai au dreptul să vândă produse imprimate cu numele şi imaginea duhovnicului Arsenie Boca.

„Vă aducem la cunoştinţă că Beneficiarul amintit mai sus este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcilor înregistrate la nivel european Boca Părintele şi Arsenie şi asupra imaginii industriale a părintelui Arsenie Boca. Motiv pentru care vă solicităm, cu respect, să sistaţi de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, având în vedere că aceste bunuri intră sub incidenţa şi protecţia oferită atât de legislaţia internă privind combaterea concurenţei neloiale şi a Legii 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, cât şi a Legislaţiei europeană”, se arată în documentele primite de comercianţi.

Așadar, atât numele Boca Părintele şi Arsenie, cât şi imaginea acestuia sunt înregistrate la nivel european, iar toate produsele şi bunurile ce poartă denumirea sau imaginea lui Arsenie Boca, care intră pe teritorul României sunt contrafăcute, neexistând vreo autorizare sau licenţiere de către deţinătorul de drept al mărcilor înregistrate.

„Cu alte cuvinte dumneavoastră săvârşiţi o infracţiune prin comercializarea unor mărfuri contrafăcute. Pentru a intra în legalitate, aveţi posibilitatea să intraţi în posesia unei licenţe din partea deţinătorului mărcii înregistrate, prin încheierea unui contract de licenţiere şi achiziţia unor holograme care urmează să fie aplicate pe toate produsele ce poartă denumirea sau imaginea părintelui Arsenie Boca. În cazul în care nu doriţi licenţierea şi nu sistaţi de îndată comercializarea tuturor bunurilor ce poartă denumirea sau imaginea Părintelui Arsenie Boca, vom sesiza autorităţile competente şi vom formula în justiţie atât acţiuni civile cât şi penale pentru ocrotirea dreptului nostru legitim”, se arată în notificările trimise celor care comercializează sau importă suveniruri religioase.

Un comerciant de suveniruri nemulțumit de situația creată afirmă că: ” Sunt iconiţe plastifiate pe care le vindem cu 10 bani sau le dăm gratuit. Noi stăm să punem pe fiecare câte o hologramă? Au mai primit şi alţi comercianţi care vând suveniruri la Mănăstirea Prislop şi, din câte am aflat, vor trimite astfel de notificări şi la episcopii şi la Patriarhie”,

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a precizat că Patriarhia Română nu a primit până în prezent vreo astfel de notificare privind „brandul Arsenie Boca” şi nu doreşte să comenteze decizia celor care se folosesc astfel de imaginea duhovnicului, care nu este declarat sfânt.

Lucian Buzlea, avocatul care reprezintă firma maghiarului, afirmă că majoritatea produselor cu Arsenie Boca provin din China şi nu există niciun control asupra modului în care se face comerţul cu ele şi a celor care se îmbogăţesc de pe urma imaginii lui Arsenie Boca.

Iată, cum unele legi prost făcute, oferă posibilitatea unor profitori de oriunde, să folosească imoral, dar legal, lucruri și persoane care aparțin exclusiv poporului român și acestei țări. Mâine sau în viitor se poate să auzim că celebrități ale României, cu care acum ne mândrim, din orice domeniu – literatură, sport, știință, etc.-, sunt mărci ale nu știu cărui concern sau șmecheraș străin.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *