Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Prut în noaptea de Revelion

Foto: emigrantul.it

Foto: emigrantul.it

Mii de români de pe ambele maluri ale Prutului vor întâmpina Anul Nou cu un steag tricolor uriaș, de 100 de metri, care va fi întins pe podul care leagă localitățile Fălciu și Stoianovca. Inițiativa aparține organizației Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

Pe 31 decembrie, la ora 14:00, din fața primăriei din Fălciu, coloana de manifestanți va porni înspre podul de la Prut.

Fălciu este o așezare românească foarte veche, situată la granița româno-moldavă pe malul drept al Prutului. A fost pentru prima dată consemnată documentar ca unitate administrativă în „Cronica călugărilor Mânăstirii Putna”, în anul 1466. Așezată pe locul unui vechi târg de mare importanță economică pentru Moldova istorică, localitatea contemporană Fălciu este încărcată de semnificații simbolice pentru România. Între comuna Fălciu și satul Stoianovca, raionul Cantemir, există un pod feroviar care, în urmă cu câțiva ani, funcționa ca punct de trecere a frontierei din România în Republica Moldova. Acum, acest pod nu mai funcționează. Pe partea cealaltă a Prutului este satul Stoianovca. La înființarea sa în anul 1921, satul purta numele Stoienești. După ocupația rusă, satului i s-a schimbat numele în Stoianovca.

La 100 de ani de la Marea Unire, românii de pe cele două maluri ale Prutului vor trece steagul de 100 de metri peste pod, cerând astfel, alături de autoritățile locale, ca acest pod și celelalte 22 existente în perioada interbelică să fie reabilitate și funcționale, pentru ca râul să nu mai fie o barieră între frați.

Manifestările vor continua apoi la Casa de Cultură din localitate, unde se va sărbători Anul Nou, și cu demararea manifestărilor din cadrul Centenarului Marii Uniri. Petrecerea de Revelion va fi însuflețită de recitaluri folclorice susținute de soliști și ansambluri din România și Republica Moldova, trecerea dintre ani fiind punctată de un spectacol de artificii în aer liber, iar partenerii din administrația locală asigură mâncare și băutură tradițională.

„Anul 2018 este deosebit de important pentru noi, deoarece marchează Centenarul Marii Uniri a tuturor românilor, din 1918. Începem 2018 la Prut privind spre Basarabia, către care ne concentrăm eforturile civice pentru a împlini cel mai frumos vis realizabil al generației noastre: reîntregirea. Îi invităm de Revelion alături de noi la Fălciu, în județul Vaslui, pe toți cei care cred în Unire. Împreună cu frații noștri de peste Prut vom striga într-un singur glas: Vrem Unire!” a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

O ultimă inițiativă de acest fel a avut loc în iunie 2015 când la podul peste Prut de la Sculeni a fost întins un steag tricolor de 300 de metri. Drapelul uriaș a fost desfăşurat în amintirea Podurilor de Flori din anii ’90 când au participat, după 50 de ani de interdicție, peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului.

Evenimentul a fost avanpremiera unui Pod uman format pe data de 11 iulie 2015 și unde au participat  zeci de mii de cetățeni de pe ambele maluri ale râului, ca unire simbolică între România şi Republica Moldova. Steagul a fost purtat de peste 100 de persoane, români şi moldoveni, care au cerut unirea celor două ţări.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *