Parcul Herăstrău din Capitală se va numi Parcul Regele Mihai I

Foto: commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Proiectul privind schimbarea denumirii parcului Herăstrău din Capitală a fost aprobat marți prin votul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) cu 39 de voturi pentru şi 12 abţineri. Propunerea de schimbare a denumirii din Parcul Herăstrău în Parcul Regele Mihai I a venit din partea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. De asemenea, o parte din şoseaua Pavel Dimitrievici – Kiseleff, delimitat între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf, se va numi „Bulevardul Regele Mihai I al României”.

„Există o simbolistică deosebită. Această suprafaţă a fost donată chiar de Casa Regală şi cred că, având în vedere că în acea zonă se află şi Palatul Elisabeta, este o opţiune foarte potrivită şi care nu va stârni un val de nemulţumire”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul şedinţei de consiliu.

Propunerea a fost susținută și de grupul consilierilor PNL care a afirmat: „Regele Mihai a fost, este şi va rămâne unul dintre reperele noastre, o personalitate politică în dreptul căreia istoria se înclină. Se înclină în aceste zile cu ocazia pierderii şi se îndatorează să-şi aducă omagiul, alături de adevărul nedistorsionat, al unui Rege care şi-a iubit ţara dincolo de frontierele exilului şi dincolo de moarte. Suntem datori să cinstim memoria unui Rege tânăr care a asigurat acel suflu ”altfel” într-o lume decimată de război şi ulterior într-o lume cenuşie, dominată de ură, de teamă, de fals. Lumea de atunci, lumea anilor celui de-al II-lea război mondial, îi este îndatorată pentru că prin acţiunile sale, a contribuit la sfârşitul războiului. Lumea îi este îndatorată nu pentru timpul scurtat ci pentru vieţile salvate”.

Au fost și consilieri care au votat împotriva acestei propuneri, motivând că nu există o poziție exprimată în acest sens din partea Casei Regale

„Întreaga ţară ar trebui să onoreze memoria Regelui Mihai I, (…) dar asta nu înseamnă să ne grăbim să adoptăm un proiect de hotărâre fără nicio dezbatere. Am observat că avizele au fost obţinute azi dimineaţă la ora 8:00. Nu a fost nici măcar o dezbatere publică. Plus că nu văd un punct de vedere important: cel al Casei Regale”, a spus Roxana Wring, consilier USR.

De aceeași părere a fost și consilierul PMP, Lucian Iliescu, care a spus: “Eu cred că ne grăbim. Ar fi fost mai normal să întrebăm şi Casa Regală, pentru că este posibil să ne trezim că membrii Casei nu vor fi de acord”.

Chiar și asa, proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei.

Lacul Herăstrău a fost declarat monument istoric în clasă de importanță A și înscris în Repertoriul Arheologic Național, deoarece pe malul de NE a fost descoperită o așezare paleolitică de locuire civilă. Această descoperire a fost făcută în perioada 1932-1937 când se executau lucrările de asanare a zonei mlăștinoase din care s-au format lacurile Băneasa, Herăstrău și Floreasca.

În istoricul parcului există denumiri care au fost date acestei zone de-a lungul timpului: Parcul Carol al II-lea, Parcul Național, Parcul I.V. Stalin și Parcul Herăstrău.

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *