Medicul Mihai Lucan, un „Capo di tutti capi” al sistemului sanitar clujean

Foto: ziuaveche.ro

Foto: ziuaveche.ro

În cazul doctorului Mihai Lucan, fost şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, acuzaţiile, potrivit anchetatorilor DIICOT, sunt foarte clare: „există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2005 şi până la finalul anului 2016, un număr de trei suspecţi, angajaţi ai unei clinici medicale din Cluj (n. r. Lukmed, clinia privată a lui Mihai Lucan), au constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul persoanei vătămate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul căreia suspecţii şi-au promovat interesele. Pe parcursul perioadei în care a fiinţat grupul în cauză, la acesta au aderat şi alţi suspecţi care se aflau la conducerea unor secţii, compartimente, servicii, în cadrul unităţii sanitare, cu drept de decizie asupra bunei funcţionări a acestor entităţi, aflându-se în conivenţă infracţională cu liderul grupului infracţional, s-au raliat modulul de operare promovat de către acesta şi de către ceilalţi membrii constituenţi ai grupului infracţional organizat, în detrimentul intereselor persoanei vătămate. Membrii grupului infracţional au prejudiciat patrimoniul persoanei vătămate cu suma de 5.169.406,91 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul instituţiei publice“

În consecinţă, medicul Mihai Lucan şi fiul acestuia, Valeriu Ciprian Mihai Lucan, precum şi doi directori ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj – Dan Emil Fofiu – Sânpătreanu şi Sanda Rodica Baciu sunt cercetaţi sub control judiciar în unul dintre cele mai grave cazuri de multiple infracţionalităţi din sistemul sanitar.

Într-o conferinţă de presă, la ICUTR, deputatul Emanuel Ungureanu, cel care a reclamat la ministerul Sănătăţii şi DIICOT acţiunea infracţională a grupului constituit şi condus de Mihai Lucan, declara,: „De ce a fost protejat domnul Lucan? Pentru că a operat de fiecare dată pe cine trebuie. A operat miniştri, prim miniştri, preşedinţi de stat, Iliescu în 1994 s-a operat aici, aşa s-a acoperit activitatea de trafic de organe care a fost aici, de care eu vorbesc din 2003. Pentru că veneau ambasadori, s-a creat o reţea. Lucan nu neagă că veneau străini aici. Toţi au ştiut şi nu au făcut nimic. Acest oraş a suportat o dinastie. Acest sistem a fost protejat de politicieni precum Emil Boc, Gheorghe Funar, Marius Nicoară, Laszlo Attila, Florin Stamatian, procurori ca Maghiar, judecători, oameni din SRI. Toţi aceşti oameni aveau cărare sigură către serviciile profesorului Lucan, iar ceilalţi intrau pe marea uşă unde erau direcţionaţi spre Lukmed (n.r. clinica privată a medicului Lucan), iar Institutul de Urologie a fost transformat într-un fel de azil de noapte. De aici şi situaţia falimentară“.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, fiindu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Mihai Lucan primise déjà anumite informaţii precum că încă din luna iulie devenise suspect într-un posibil dosar aflat în vizorul procurorilor DIICOT.

La percheziţiile făcute de procurorii DIICOT, aceştia au găsit asupra medicului Mihai Lucan un jurnal în care acesta avea notat că fosta sa avocată trebuia să facă pentru a-l proteja un sistem relaţional format din procurori, judecători şi angajaţi SRI, dar şi detalii din viaţa procurorului de caz.

Din jurnal ar reieşi că asupra procurorului de caz ar fi fost făcut un adevărat studiu, fiind notate în jurnal chiar şi unele mici detalii din viaţa sa privată.

Chiar şi procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, pe care medicul ar fi fost supărat pentru că nu ar fi putut interveni pe lângă acesta era consemnat în jurnal, probabil în vederea unui eventual şantaj prin care să obţină protecţie.

La ieşirea din sediul DNA Bucureşti, unde a fost chemat pentru a da declaraţii şi pentru a semna controlul judiciar,  Mihai Lucan a declarat jurnaliştilor că mai deţine încă o agendă la fel de interesantă şi este dispus să o arate public: “Uitaţi că mai am încă una, dacă vreţi v-o dau, ca să o analizaţi, ca să vedeţi cât de secretă e”.
În toată această poveste foarte urâtă din care cu siguranţă procurorii DIICOT vor descoperi multe ilegalităţi, există şi un lucru bun. Conducerea actuala a Institutului din Cluj a anunţat pe Facebook că după aproape un an de colaps financiar, spitalul a ajuns să nu mai acumuleze datorii şi îşi poate continua activitatea medicală.

Lucian Ionescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *