Încă un pas şi penalii vor deveni mai curaţi ca lacrima. Şi-au făcut cadou de sărbători imunitate totală în faţa legii penale

Foto: Aktual.ro

Foto: Aktual.ro

În timp ce atenţia românilor era îndreptată către pregătirea pentru sărbătorile de iarnă, PSD a scos din sacul lui Moş Crăciun cadouri mult dorite de „persoanele care au fost alese în funcţii de demnitate publică”, adică, de preşedinte, senatori, deputaţi, europarlamentarii şi aleşii locali – o iniţiativă legislativă prin care practic lasă DNA şi ANI fără obiectul muncii. Este vorba de modificări propuse la mai multe articole din  Codul Penal.

În primul rând se propune modificarea privind funcţionarul public, în sensul legii penale, din care sunt excluse persoanele amintite.

În expunerea de motive, semnatarii proiectului de lege, susţin că din Statutul funcţionarilor publici şi din legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice „rezultă clar că persoanele care exercită demnităţi publice nu au calitatea de funcţionari publici”. Astfel, toţi demnitarii sunt scoşi din categoria “funcţionarului public în sensul legii penale”.

Potrivit proiectului propus de 40 reprezentanţi ai PSD, partid care astăzi guvernează ţara, fapte precum luarea sau darea de mită, abuzul în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual ( „notiunea de favoruri sexuale este o notiune care nu poate fi determinata precis”), conflictul de interese şi alte asemenea fapte, nu se mai consideră infracţiuni.
Iniţiatorul principal al unui asemenea proiect este deputatul PSD Cătălin Rădulescu (poreclit şi deputatul “mitralieră”), parlamentar condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare în decembrie 2016. Radulescu a declarat marţi pentru Realitatea TV că îşi asumă acest proiect de lege. El a mai depus în ultima perioadă şi alte proiecte prin care sunt modificate legile justiţiei, codul penal şi de procedură penală sau Legea ANI.

Proiectul mai prevede modificarea pragului pentru fapta considerată abuz în serviciu, la 200 000 de euro.

Despre această modificare, sunt voci care spun că acest proiect ar fi cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care este judecat alături de fosta soţie Bombonica Prodana, într-un dosar în care prejudiciul este sub 200.000 de euro, cât prevede proiectul apărut recent pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Propunerea nemulţumeşte pe foarte mulţi oameni chiar şi pe unii politicieni din tabăra PSD. De exemplu, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan aminteşte că în vara acestui an, Comisia Europeană a adoptat Directiva 1371 privind “combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal” care prevede pedepse de minimum patru ani de închisoare dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro.

Pragul sub care un stat membru UE poate renunţa la acţiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 de euro. Directiva stabileşte standarde înalte în combaterea furtului din banii plătiţi de Contribuabilii europeni: «Corupţia constituie o ameninţare deosebit de gravă Pentru interesele financiare ale Uniunii». Această Directiva trebuie implementată până în vara anului 2019, fix în perioada în care România va avea preşedintia Consiliului Uniunii Europene.

Deci, pe perioada în care România va deţine un rol cheie la nivel european, va trebui să explice de ce nu pune în aplicare o directivă atât de importantă sau, la fel de rău, de ce pentru banii europeni sunt reguli atât de stricte, cu un prag de doar 10.000 de euro, în timp ce pentru banii naţionali pragul este de 20 de ori mai mare”, mai spune Cătălin Ivan.

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan susţine că iniţiativa celor 38 de parlamentari PSD de a institui pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu este “pură ticăloşie”, iar aleşii respectivi ar trebui excluşi din partid.

Dacă PSD nu ia măsuri urgente faţă de iniţiatori, atunci va confirma suspiciunea că singura raţiune de a exista a acestui partid în ultimele luni este de a proteja un grup restrâns de indivizi extrem de bogaţi şi de corupţi. Prin această iniţiativă, deputatul Rădulescu ar fi trebuit să-şi încheie automat cariera politică într-un partid democratic, european, angajat total în eradicarea corupţiei, mai ales într-o ţară atât de săracă precum România”, afirmă europarlamentarul Cătălin Ivan.

De asemenea, iniţiatorii proiectului propun reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi modifică Regimul închisorii astfel încât pedepsele de până la trei ani să fie executate la domiciliu. Tot la domiciliu îşi vor ispăşi pedeapsa şi cei cu vârsta peste 60 de ani sau cu boli grave sau incurabile, susţinând că scopul pedepsei este acela de reeducare, coroborată cu recuperarea prejudiciilor.

În aceste condiţii, Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de mărturie mincinoasă, ar putea sta acasă dacă va fi condamnat la închisoare. Infracțiunea de care este acuzat are ca pedeapsă maximă 3 ani după gratii, iar deputații PSD vor ca oricine este pedepsit pentru minciună să execute acasă condamnarea.

Printre alte modificări se propune, de asemenea, cea referitoare la alineatul b din articolul 39 privind pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni. Conform modificărilor propuse, pedeapsa cea mai grea poate fi mărită cu până la o treime din aceasta.

De asemenea, este modificat articolul 60, referitor la Regimul închisorii. În varianta parlamentarilor PSD, pedepsele cu închisoarea de până la trei ani se execută la domiciliu, dar această măsură este aplicată şi în cazul celor condamnaţi la peste trei ani, dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau a celor cu boli grave sau incurabile stabilite de lege.
La fel este abrogat şi alineatul 2, care stabileşte că “făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”. La acest alineat se mai face referiri şi la faptul că, în cazul în care denunţătorul nu va efectua denunţul în acest termen, va răspunde penal iar “denunţul sau nu va mai putea constitui proba în procesul penal”.

Acest proiect nu a intrat încă în parcurs legislativ. Toate proiectele privind justiţia şi legislaţia penală trebuie să treacă pe la Comisia specială condusă de Florin Iordache.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *