Ce trebuie să ştiţi pentru noaptea de Revelion

Foto: blog.plos.org

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine în Noul An. Se spune că, în noaptea de Revelion, nu se schimbă doar anul, ci şi norocul. Noroc în dragoste, noroc la bani, împlinirea dorinţelor, toate sunt legate de ce punem pe masă, ce mâncăm, ce culori trebuie să aibă îmbrăcămintea pe care o purtăm şi chiar cum ne comportăm  în noaptea de Anul Nou.

Printre superstiţiile şi obiceiurile de sfârşit de an ce-a mai cunoscută este umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper.

O altă superstiţie este că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că obiceiul spune că dacă vă îmbrăcaţi în roşu de Noul An veţi avea un nou an norocos şi plin de iubire. Indiferent că este vorba de o bijuterie, o eşarfă sau un obiect de lenjerie intimă, culoarea roşie este cea mai indicată pentru cei care vor să aibă parte de mult noroc în anul care vine.

În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Este bine ca fetele care doresc să se mărite în Noul An să vadă un bărbat la geamul dormitorului la cumpăna dintre ani.

Ce nu trebuie să lipsească de pe masă de Anul Nou

Românii obişnuiesc să pună pe masa de Revelion, pe lângă preparatele tradiţionale, o serie de alimente alese special pentru a fi consumate la miezul nopţii, în credinţa că acest lucru va aduce un an mai norocos, sănătate şi belşug.

În credinţa populară se spune că peştele consumat în noaptea dintre ani aduce nu doar noroc, ci şi bogăţie şi sănătate. Solzii peştelui sunt asociaţi cu monezile, iar uşurinţa cu care acesta înoată în ape este simbol pentru sănătate. Se spune, de asemenea, că aşa cum peştii circulă grupaţi în bancuri, semn de abundenţă, consumul acestui aliment la masa de Revelion va aduce un an mai bogat. Nu numai carnea de peşte este asociată în credinţa populară cu bogaţia, ci şi carnea de porc.

Aşadar, vedeta meniurilor de sărbători, carnea de porc trebuie să se regăsească şi pe masa de Revelion. Porcul este considerat norocos pentru că inspiră avuţie, acesta fiind şi motivul pentru care majoritatea puşculiţelor au formă de purceluşi.

De asemenea, se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac.

Neapărat, pune pe masa de Revelion și legume verzi, pentru că această culoare simbolizează banii. Ca să ai spor la bani și sănătate în același timp alege să faci garnituri de salate cu ceapă verde, cu foi de salată, spanac, castraveți. Verzi să fie.

Peştele, rodiile şi carnea de gâscă sunt considerate a fi aducătoare de noroc şi nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mulţi cred că mâncând carne de gâscă în noaptea dintre ani vor trece prin anul următor cu uşurinţa cu care pasărea înoată în apă. Fasolea şi verdeţurile sunt legume care simbolizează bani.

Anumite cereale sunt considerate aducătoare de noroc. Orezul şi quiona sunt semn de abundenţă. În tradiţia populară chineză se spune că este bine să consumi tăieţei în noaptea dintre ani pentru a avea o viaţă cât mai lungă.

Strugurii şi rodiile sunt fructele aducătoare de noroc în noaptea de Revelion Se spune ca dacă mănânci 12 boabe de struguri la miezul noptii, de Revelion, vei avea 12 luni îmbelsugate şi pline de sănătate. Obiceiul vine din Spania , dar a fost adoptat de câţiva ani şi de români, cărora strugurii nu le lipsesc de pe masa de sărbătoare.Rodia este , de asemenea, un fruct considerat aducător de noroc. Obiceiul vine din Turcia.

Le mănânci sau nu, e bine să ai pe masă fructe rotunde. Citrice, mere, rodii, orice fruct cu forma rotundă are un loc de cinste la masa de Revelion. Acestea mențin sănătatea, îmbunătățesc vitalitatea și atrag ca un magnet prosperitatea.

Culoarea şi forma fructului simbolizează o inimă sănătoasă şi se spune că cei care consumă rodie la miezul nopţii dintre ani vor avea parte de un an plin de sănătate.În tradiţia populară se spune că de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească fructele cu formă rotundă. Fie că sunt mere, portocale sau  rodii, fructele rotunde simbolizează abundenţa.

Sub vâsc sau nu, sărutul este obligatoriu în noaptea de Revelion, dacă doriţi să aveţi parte de afecţiune în anul ce vine. În caz contrar, veţi avea un an cu puţine satisfacţii sentimentale.

Lucian Ionescu

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *