Cum se fură cu tupeu şi cu acte în regulă

Foto: aradon.ro

Foto: aradon.ro

În cadrul unei investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unor înţelegeri între AEM SA şi Electromagnetica constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord şi FDEE Electrica Transilvania Sud pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012.

Într-un comunicat al Consiliului Concurenţei se arată destul de clar:

“Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii, astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creşterea artificială a preţurilor de achiziţie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică. Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp”.

Prin extinderea cercetărilor s-a constatat de fapt că în această afacere bănoasă au fost împlicate şi alte firme.

“În cadrul investigaţiei, declanşată în septembrie 2015, Consiliul Concurentei a constatat că AEM SA, Energobit SA, Elster Rometrics SRL, Landis+Gyr AG si Ecro SRL au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt E.ON, Enel, CEZ, Electrica. Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime”, a anunţat duminică autoritatea de concurenţă.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro) şase companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Cea mai mare amendă a fost încasată de Landis + Gyr, de 27,42 milioane lei (5,92 milioane euro), urmată de Energobit, care a fost sancţionată cu 13,11 milioane lei (2,83 milioane euro).

Elster Rometrics a fost amendată cu 11,21 milioane lei (2,42 milioane euro), Electrica cu 10,8 milioane lei (2,33 milioane euro), iar Electromagnetica cu 10,02 milioane lei (2,16 milioane euro). Compania Ecro SRL a fost şi ea sancţionată cu 526.201 lei (113.709 euro).

“Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la creşterea artificială a preţurilor de achiziţie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică”, spun oficialii Consiliului Concurenţei.

Potrivit rezultatelor comisiei de control a Consiliul Concurenţei s-a constatat de asemenea, că unii angajaţi ai SC Electrica S.A., companie organizatoare de licitaţii publice pentru achiziţionarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi în realizarea acestor înţelegeri, consultându-se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

În apărarea sa, Electrica SA încearcă să-şi justifice nevinovăţia prin negarea vreunei implicări în această afacere ilegală: ”Electrica aduce la cunoştinţa investitorilor şi a tuturor celorlalte persoane interesate că în săvârşirea faptelor reţinute de către Consiliul Concurenţei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societăţii şi nici nu au acţionat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, va proceda la adoptarea măsurilor legale care se impun”, arată într-un comunicat al companiei.

Companiile răspund pentru faptele angajaţilor lor, iar practicile de acest gen reprezintă una dintre cele mai grave restricţionari ale concurenţei şi conduc la prejudicierea consumatorilor care plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate. De aceea, am recomandat ANRE să verifice în ce masură, preţurile majorate în urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor”, a declarat  Bogdan Chiritoiu, preşedintele Consiliului Concurentei ca răspuns la justificarea formulală de Electrica SA.

Conform legii concurenţei, amenda care poate fi aplicată unei companii care desfăşoară practici anticoncurenţiale se ridică la până la 10% din cifra de afaceri pe anul anterior celui în care s-a derulat investigaţia.

În cazul Electrica, de exemplu, amenda este de 10,801 milioane de lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri totală aferentă anului financiar 2016.

Amenzile mari aplicate în aceste cazuri, au determinat ca AEM SA să-şi recunoască vina apelând la principiul clemenţei.

Politica de clemenţă, instrument foarte utilizat în statele Uniunii Europene, permite Autorităţilor de Concurenţă să aplice un regim mai favorabil companiilor implicate în inţelegeri anticoncurenţiale şi care cooperează în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici ilegale. Prin aceasta se încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la ilegalităţile comise şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală.

În cazul Electrica, sancţiunea a fost diminuată pentru că a colaborat cu Consiliul Concurenţei în cadrul investigaţiei derulate pe piaţa contoarelor de energie electrică.

Chiar şi aşa, Electrica si Electromagnetica au anunţat vineri că vor contesta în instanţă aceste amenzi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *